Beograd je trenutno centar gitarskog sveta 1Foto: Una Miletić

Bako Jovanović je tamburaš koga je legendarni gitarista Miroslav Tadić predstavio kao virtuoza. Na svečanom zatvaranju 23. Gitar Art Festivala 21. maja u MTS dvorani njih dvojica nastupiće zajedno, kao i pevač Božo Vrećo, Đusi Kovač, mađarski gitarista i violinistkinja Yvette Holtzwarth iz Amerike.

Jovanović pored folklorne i etno-tamburaške muzike, fantanstično svira i druge gitarske žanrove, džez i klasiku. Izvodi manouche gitarski stil, špansku, rusku, italijansku muziku.

Pre dve nedelje je na jednom inostranom festivalu nastupio sa Gipsy kings, pre tri godine, na istom tom festivalu, sa sastavom The Rosenberg Trio.

Koncert koji zatvara ovogodišnji festival spaja različite stilove, i zato se i zove Etno veze. Jovanović donosi tamburašku muziku, Yvette dovodi bluz, Božo Vrećo sevdah …

– Velika mi je čast da sviram sa umetnikom kao što je Miroslav Tadić. Veoma su interesnatne teme i spajamo različite žanrove u ovom izvođenju – kazao je Jovanović povodom najavljenog koncerta.

Kako kaže, muzika je za njega umetničko delo.

– Počeo sam da sviram od 13 godine, moja cela familija od pradede svira i kod nas je to tradicija. Braća mi sviraju u Skadarliji, i to je familijarno. Moj stric Dragan Jovanović Šanjika, poznati muzičar, učio me je da sviram. Od malena smo vežbali i kao dete sam uvek vežbao i voleo muziku – kaže Jovanović.

Costas Cotsiolis, umetnički direktor Gitar Arta, kazao je na konferenciji u Kolarčevoj zadužbini, da su na festivalu pristutni svi gitarski stilovi, iako su u početku negovali samo klasičan. Žanrovi koji mogu da se čuju na Gitar Artu idu od popa i roka, preko flamenka, etna, fada, džeza i drugih stilova izvođenja.

To je, prema njegovim rečima, dobro jer obuhvata razne muzičke ukuse.

– Svake godine imamo neko iznaneđenje. Sinoć je u klasičnom delu programa premijeru imao Jaime Zenamon Guitar Sextet. Dobra strana ovog festivala je u tome što je internacionalan i uvek pokušava da spoji mlade izvođače iz različitih zemalja. Na taj način se stvara internacionalni osećaj – istakao je Cotsiolis.

A s obzirom da festival posećuju direktori drugih inostranih festivala to je i prilika za mlade muzičare da se predstave, i da potom dobiju šansu da nastupaju na drugim gitarskim festivalima širom sveta.

Umetnički direktor je dodao da je drugi bitan deo programa ovog festivala obrazovni, sastavljen iz masterklasa i takmičenja. Ove godine ga pohađa dosta studenata iz različitih zemalja.

Cotsiolis je jedan od najpoznatijih klasičnih gitarista na svetu. On je umetnički direktor Gitar Art festivala od 2012. godine. Pored toga što je umetnički direktor, učesnik je žirija i drži master klas.

– Ono po čemu je Beograd poznat je to da je u ovom trenutku on centar umetničkog i gitarskog sveta. Kod nas imamo studente iz Švajcarske, Italije, Grčke, Indije, Nemačke, a iz Hrvatske imamo jako veliku delegaciju. Bitno nam je internacionalno okupljanje najboljih gitarista sveta – ukazano je na konferenciji za medije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari