LarskaFoto: John Smith

„But I am not a slave, I am free; Free to suffer, free to rebel, free to spite; Free to be a rogue, a mouse, a worm; Free to be myself, whatever that means, I write these notes from the underground; To confess, to explain, to justify; But I know they are useless, useless, useless; No one will read them, no one will care; I am the man who lives underground; And I will die here alone“ – tako glase stihovi nove pesme – Larska & Marko Thimble „Notes from the underground“, a njeno sledeće live izvođenje biće na koncertu 19. aprila, u SKCNS Fabrici.

Larska je uveliko na turneji, a nakon Festivala srpskog podzemlja i nastupa na EXIT-u, nastupila je i u beogradskom Jugošpedu, u Čačku, Kraljevu… Očekuju nas najavljeni Novi Sad, i 26. ovog meseca Požarevac.

Zatim, 2. maja bend nastupa u Sofiji u Grindhouse Skateboard klubu kao podrška sastavu Bongzilla (USA) koji je na evoropskoj turneji. Larska odmah sutradan putuje u Niš u Klub Feedback, a potom ih put vodi u rodni Kragujevac i krajem meseca sviraju u GKC-Užice, odatle za Zagreb, Suboticu…

Zato, u kojoj god neposrednoj blizini da se nalazite, ne propustite da čujete uživo pomenutu pesmu i dugo očekivani album, koji će biti objavljen ove godine, jer je svaki Larskin nastup jedinstveno iskustvo.

A, o dualnosti novog albuma, njegovoj nosećoj pesmi „Notes from the underground“ koju stvara zajedno sa Markom, frontmenom kultnog kragujevačkog benda Thimble iz devedesetih i novim/potencialnim stalnim članom grupe Larska, razgovarali smo sa Lukom Stoisavljevićem, basistom i pevačem Larske.

– Grupa je u poslednjih godinu dana dosta radila na promeni aranžmana i samom dizajnu zvuka, čime smo napravili veliki korak napred i na taj način se distancirali od zvuka sa prvog albuma, ali se nismo odrekli slobode koja je ukorenjena od samog starata – toga da bend ne svira jedan žanr – ukazuje Luka i zaključuje – I dalje plivamo u raznovrsnim muzičkim vodama, a opet ostajemo jedna celina koja ima formu zvanu Larska.

Larska
Foto: John Smith

Naime, slogotvorno brzo, u pepeticiji, izgovarajući Skalar došli su do naziva benda. Skalar je fizička veličina bez pravca i smera određena samo intenzitetom. Luka pojašnjava da je kod emocija isto – ne znaš ni odakle i kuda i kako, ali odmah osetiš intenzitet. Odatle bend dobija ime Larska.

Kuriozitet sastava, pored autentičnog zvuka i naziva je to što su u postavci dva basa i bubanj. Na predstojećem koncertu očekuje nas i pomenuti gost Marko Stojilović – frontmen čuvenog sastava Thimble, koji gostuje i na albumu, a potencijalno, kako se šuška, postaje i novi, stalni član benda.

Naime, prema Lukinim rečima, na turneji će rad sa njim svakako oblikovati koncept snimanaja i zvuk novog albuma, koji za sada već ima koncept duplog albuma, jer kako kaže, prošlo je dosta vremena od 2019. i prvog izdanja, čuvenog u domaćim, ali i svetskim stoner vodama „Can’t Steal it“.

 Marko Thimble
Foto: John Smith

– Kao velika podrška, specijalni gost na koncertu će biti Marko, poznatiji kao frontmen i pevač kultnog benda iz 90-ih Thimble. Ovo će biti jedinstvena prilika da u neobičnoj postavi sa dve bas gitare čujete uživo nekoliko pesama grupe Thimble, sa albuma “Reason for Solitude” i “65 Roses In The Region Of Ice”, kao i nešto novo na čemu Marko danas radi – najavljuje Luka.

Slogan novog albuma Larske, dodaje on, zaokružuje pesma sa Markom, koja ujedno nosi pečat ruskog književnika i njegovog dela „Notes from the underground“ (Zapisi iz podzemlja).

– U pitanju je Dostojevski. Marko je umetnik i borac koji ima jak umetnički izraz i on je ta veza ambivalentnosti, kroz ekspesiju – prkosa, prihvatanja i suočavanja – on sa mrakom, a ja sa svetlom, čime je uobličen koncept da medalja ima dve strane; da je sve dobro usko povezano sa onim mračnim i obrnuto. To je jedna stavka celine. I sam album će biti dupli i imaće dva omota – po jedan sa obe strane. Jedan mračni i jedan recimo „svetli“ – najavljuje Luka, dodajući da će dizajnom i izdanjem sa dve strane, album činiti pravi, zaokureženi koncept. Naime, ako sve protekne po planu, nas očekuje dupli LP Larske.

Podsetimo, Larska je kragujevački trio koji kombinuje različite uticaje -stoner/grunge/psych/shoegaze/hard core/desert rock, u nesvakidašnjij postavi – bubnjevi i dve bas gitare. Njihov masivni zid zvuka uz pregršt upotrebe efekata u osnovi podseća na dobro poznate sastave iz 70-ih i 90-ih, no Larska uspeva da dokazanim formulama doda lični pečat uz svež i drugačiji pristup.

Larska je svojim debi albumom „Can’t Steal it“ iz 2019. pokazala da ima zreo i izgrađen stil, čemu svedoče brojne strane i domaće recenzije. Album je slovio za jednog od domaćih kandidata za album godine, prema mišljenju Balkanrok redakcije, našao se na listi „Top 25 regionalnih albuma 2019“, Helly Cherry Webzine je takođe album svrstao u svoju godišnju listu „50 regionalnih izdanja po kojima ćemo pamtiti 2019.“

Ne treba zaboraviti da je ovaj prvenac okačen i na jednoj od najvećih YouTube platformi koja promoviše stoner/doom muziku „Stoned Meadow of Doom“.

Larska je nakon objavljivanja album doživela i radijsku premijeru, album je emitovan na radio stanicama u regionu, ali i u Poljskoj, Mađarskoj, Nemačkoj, Ukrajini, Holandiji, na top listi, rame uz rame sa „velikanima“ – „Elder“ / „Valley of the Sun“ i više od nedelju dana bio je na samom vrhu top liste radija Houston(USA), iz Teksasa.

Nakon nekoliko zapaženih nastupa u Beogradu sa „The Re-Stoned“ i „Stoned Jesus“, kao i dva nastupa na „Hali Gali“ showcase-u,Exit festivalu, bend nastavlja sa koncertima i najavljuje drugi, pomenuti album koji će predstaviti publici uživo na predstojećim nastupima.

Lokalna podrška iz Novog Sada i Rusije

Kao lokalna podrška na koncertu Larske, 19 aprila u Novom Sadu-SKCNS Fabrika nastupiće bend Jevadh, i Lunar Woods, alternativni rok bend iz Rusije.

Jevadh je post/progressive metal bend nastao 2018. godine u Novom Sadu kao drugarski projekat Stajketa i Damjana. U njihovoj muzici se osećaju uticaji raznoraznih žanrova koji su vrlo efikasno i efektivno uklopljeni u jednu vrlo energičnu priču. Na nastupu će, pored starog materijala, predstaviti publici nekoliko novih pesama.

Lunar Woods je sastav iz Rusije, čija muzika je izraz životnog iskustva uobličena u zajedljivu sarkastičnu formu sa vrlo iskrenim tekstovima.

Ulaznice za koncert u pretprodaji 700RSD,  na dan koncerta na biletarnici Fabrike 1000RSD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari