Beogradska filharmonija ponovo apeluje, SNP za svetski dan šale najavio štrajk upozorenja 1Foto M.Djokovic (2)

Prošlo je mesec dana od kada je formirana Radna grupa za unapređenje materijalnog i radno-pravnog položaja zaposlenih u ustanovama kulture. S obzirom na to da Beogradska filharmonija nema predstavnika pri radnoj grupi, kao ni naša delatnost, mi pomno pratimo izveštaje sa sastanaka ove radne grupe, saopštili su zaposleni u Beogradskoj filharmoniji.

Kako su istakli u svom pismu, žele da izraze veliko nezadovoljstvo diskursom od strane predstavnika državne uprave, koji kulturu uporno tretiraju kao „malog od palube“ koji treba da živi u senci svih ostalih resora.

– Uputstva da zahtevi treba da budu „realni“ kako se sindikati ostalih resora ne bi pobunili i licitiranje koeficijentima u decimalama, dovode u sumnju rešenost države da istinski reši probleme zaposlenih u kulturi. Želimo i da postavimo pitanje šta kultura i šta Beogradska filharmonija predstavljaju za državu Srbiju? Da li je moguće da naša država ima da izdvoji preko sto miliona eura za sportske klubove, a da su joj zaposleni u kulturi težak, gotovo nerešiv finansijski problem?

Iznevši u javnost njihovo dugo nagomilavano nezadovoljstvo materijalnim statusom na stogodišnjicu institucije, insistiraju na ozbiljnom dijalogu sa državom.

– Kao akademski građani ovog društva, osećamo odgovornost prema mladim generacijama koje svoje umetničke talente treba da jačaju i granaju upravo pod nebom svoje države Srbije, a ne da gledajaći u najbolje i u to kako najbolji u kulturi žive, beže iz svoje države tražeći mesto pod suncem negde gde je kultura priznati stub drušva. Zahtevamo da se država najozbiljnije pozabavi našim pitanjima i nezadovoljstvom. Ne prihvatamo da se naš položaj u društvu svede na ono što preostane pošto se svi ostali namire. Ako svi zajedno želimo jaku, odgovornu, kulturnu, evropsku, svetsku Srbiju, onda ćemo svi zajedno morati da izađemo iz okvira „palanačke“ svesti i kulturu postavimo na pijedestal drušvenog uređenja, tamo gde joj je kroz vekove mesto – poručli su zaposleni u Beogradskoj filharmoniji.

Podsetimo, članovi Beogradske filharmonije su uoči koncerta 9. februara u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu pročitali javni apel pred publikom koja ih je podržala ovacijama. U ovom obraćanju javnosti između ostalog su poručili: – Pronoseći ime našeg grada i zemlje širom sveta, svaki put se suočavamo sve više sa činjenicom da smo u svom gradu i u svojoj zemlji tako visoko obrazovani, a tako nisko vrednovani. Da tako dobro i mnogo sviramo, a da smo tako malo i loše plaćeni…

U međuvremenu podržali su ih iz Srpskog narodnog pozorišta.

Na Svetski dan šale, u ponedeljak u pet minuta do 12 sati, zaposleni u SNP održaće treći po redu jednočasovni štrajk upozorenja, jer nijedan štrajkački zahtev nije uzet u razmatranje, niti je bilo ko od strane osnivača i poslodavaca ozbiljno shvatio zakonsku obavezu da pristupe pregovorima na koje su pozvani, piše Nova. rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari