Beogradska filharmonija u Gracu 1Foto: Beogradska filharmonija

Petominutne ovacije ispratile su Beogradsku filharmoniju koja je, sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, priredila dve koncertne večeri za pamćenje u Muzikferajnu Graca.

U saopštenju Filharmonije se navodi da je preko 2000 ljudi slušalo orkestar u čuvenoj dvorani Štefanijenzal – jednoj od najstarijih i najlepših dvorana u Evropi.

„Bilo je ovo sjajno gostovanje, ja sam prezadovoljan. Beogradska filharmonija me je davno osvojila svojom strašću i širokim rasponom emocija u muziciranju po čemu se razlikuje od drugih. Zahtevna publika Muzikferajna u Gracu je taj kvalitet prepoznala i veoma uživala“, rekao je Garbijel Felc, šef-dirigent Beogradske filharmonije.

Koncerti Beogradske filharmonije otvorili su 204. sezonu Muzikferajna koja okuplja „gigantska“ imena kao što su Ana Netrepko, Danijel Barenbojm, Daniil Trifonov i mnogi drugi.

Umetnički direktor prestižne institucije Mihael Nemet izjavio je da „Beogradska filharmonija neguje topao i prvoklasan simfonijski ton koji se savšeno uklapa u superiorni akustički prostor ove dvorane“.

Poemom Beograd Dragutina Gostuškog, uz čije je marševske i pompezne melodije Filharmonija dala omaž dragom kompozitoru, internacionalnoj publici je muzički prikazana bogata istorija srpske prestonice.

Tomaš Konječni, jedan od najtraženijih basbaritona čije se ime redovno nalazi u koncertnim sezonama Bečke opere, njujorškog Metropolitena i milanske Skale, izveo je zajedno sa orkestrom Pesme i plesove smrti Modesta Musorgskog, a Filharmonija je trijumfovala uz Simfonijske igre Sergeja Rahmanjinova.

Kao i prethodne večeri, publiku je nagradila odsviravši na bis virtuozne melodije iz Glinkine uvertire Ruslan i Ljudmila i tako okončala gostovanje u jednom od najvažnijih muzičkih centara Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari