Beogradska premijera monodrame “Nenapisana pisma” 3. decembra u Narodnom pozorištu 1Foto: Promo

Na sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu, 3. decembra premijerno će biti izvedena monodrama “Nenapisana pisma”, kojom se obeležava 148 godina od rođenja Nadežde Petrović, jedne od najvećih srpskih slikarki i heroina svog vremena.

Predstava je urađena u produkciji Gradskog Pozorišta Čačak i u saradnji sa beogradskom kućom FAME Solutions, a u liku umetnice koja je ostavila dubok trag u našoj, ali i u evropskoj kulturi i društvu videćemo glumicu Vanju Milačić.

“Nenapisana pisma” su tokom oktobra dva puta izvedena u Domu kulture Čačak, kao jedan je od pratećih programa izložbe “Zlatnom rukom i srebrnim srpom” Umetničke galerije Nadežda Petrović u Čačku, koja je u saradnji sa Etnografskim muzejem u Beogradu predstavila zbirku etnografskih predmeta iz Nadeždinog pariskog ateljea.

Inspirisana slojevitom ličnošću ove znamenite Srpkinje, njenim emotivnim i umetničkim nedoumicama, položajem umetnika u tadašnjoj Srbiji i ondašnjim političkim previranjima, Milkica Miletić, književnica iz Čačka oživela je lik Nadežde Petrović u svom tekstu „Nenapisana pisma“, koji je za scenu adaptirala i režirala Nataša Radulović, u produkciji Gradskog pozorišta Čačak, O ulozi najznačajnije srpske slikarke s kraja IXX i početkom XX veka, koja je svojom umetnošću obeležila i evropsku likovnu scenu, i bila avangardna ličnost svog vremena i heroina Prvog svetskog rata, Vanja Milačić je izjavila:

“Osećam se počastvovanom što mi je ukazano poverenje grada Čačka i njegovih građana, da odigram boginju njihovog podneblja i da na taj način umetnički i ljudski približim novim generacijama mogućnost da saznaju koliko je značajna Nadežda Petrović bila i za njihov sadašnji život i položaj. Osim njenih visokoumetničkih slikarskih radova, ostavila nam je mogućnost da žene današnjeg vremena mogu slobodno da biraju način na koji će živeti”, istakla je Milačić.

Rediteljku Natašu Radulović pozorišna publika poznaje po režijama u više gradova Srbije, i evropskim gostovanjima, poput Moskve, Jekaterinburga, Pariza, Hanovera, a među predstavama izdvajaju se „Ključevi od Leraha“ u Beogradskom dramskom pozorištu, „Duet za solistu“ u Narodnom pozorištu Sombor, „Božji ljudi“ u Pozorištu „Bora Stanković“ Vranje, i „Mala crna haljina“ u Domu Jevrema Grujića.

Nataša Radulović, Milkica Miletić i Vanja Milačić predvode veliki ženski tim koji stoji iza ove predstave – scenografkinja Marija Lukić (Shabby Chic Design iz Čačka), kostimografkinja Marta Čkonjević (studentkinja na katedri za dizajn i oblikovanje tekstila na Univerzitetu u Ljubljani), kompozitorka Ana Krstajić koja je za ovu monodramu komponovala originalnu muziku, dizajnerka Ana Krbanjević i inspicijentkinja Sanja Mimica.

„Nenapisana pisma“ realizovana su uz pomoć Grada Čačka, Turističke organizacije Čačka, Umetničke Galerije Nadežda Petrović, i Nacionalne platforme Srbija Stvara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari