Beogradski džez festival od 25. do 29. oktobra 1Foto: Grad Beograd

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić najavili danas 34. Beogradski džez festival, koji se, pod pokroviteljstvom Grada Beograda, održava od 25. do 29. oktobra.

Oni su, na konferenciji za novinare u hotelu Hilton, istakli značaj džez festivala, koji je Grad Beograd od 2007. godine uvrstio u manifestacije od posebnog značaja. 

Vesić je istakao da festival stalno pomera granice, pa tako i ovogodišnjim sloganom „Bez granica”, kao i svoje zadovoljstvo jer obavlja funkciju predsednika Organizacionog odbora tako značajne manifestacije. 

Nalazimo se na dobrom putu i napredujemo korak po korak. Svake godine imamo hrabriji program koji publici nudi nešto novo, što se vidi i po sve većem odazivu publike – istakao je Vesić i dodao da će cena kompleta karata i ove godine ostati ista – 3.600 dinara. 

On se nadovezao da Beogradski džez festival ima i obrazovnu funkciju, koja treba da omogući da što više ljudi, posebno mladih prisustvuje koncertima. 

Vesić je podsetio na utiske novinara iz inostranstva, da se Beogradski džez festival razlikuje od ostalih sličnih festivala u svetu jer ga posećuje velik broj mlade publike. Što se tiče programa, Vesić je izrazio zadovoljstvo jer se svake godine otvaraju novi prostori, podsetivši na ovogodišnnji nastup najveće zvezde južnokorejskog džeza. 

On je zaključio da je Grad Beograd ponosan na svoj Beogradski džez festival i zahvalio organizatorima jer su aktivni tokom cele godine, kao i Ambasadama Kanade i Portugalije na podršci. Posebno je zahvalio publici koja daje podršku festivalu jer, kako je rekao, dolazi u sve većem broju, uživa u koncertima i čini ovaj festival velikim. 

Sekretarka Jevtić je istakla da je ove godine Grad Beograd za festival izdvojio 11 miliona dinara, dva miliona više nego prošle. Ona je zahavalila brojnim inostranim ambasadama i kulturnim centrima, kao i Ministarstvu za kulturu na podršci

Posetioci će tokom pet dana festivala biti u prilici da uživaju u 21 nastupu u Kombank dvorani Doma sindikata, Velikoj dvorani Doma omladine i Amerikani. Nastupiće najintrigantniji umetnici, ansambli iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Velike Britanije, Norveške, Švedske, Finske, Portugalije, Španije, Italije, Izraela, Mađarske, Nemačke, Austrije, Južne Koreje, Australije i Srbije – navela je Jevtić i najavila veliku medijsku podršku. 

Ona je posebno zahvalila predsedniku Organizacinog odbora festivala Goranu Vesiću na dobrim rezultatima, podsetivši da je proteklu manifestaciju posetilo rekordnih 17.000 ljubitelja džeza, dok se ove godine očekuje još veći broj. 

Izvršni producent festivala i vršilac dužnosti direktora Doma omladine Nenad Dragović je dodao da kuća koju predstavlja od 1971. godine organizuje naš napriznatiji džez festival u svetu. On je istakao da se Beogradski džez festival priprema 360 dana u godini. Takođe je zahvalio Gradu Beogradu osnivaču festivala, kao i resornim gradskim sekretarijatima, ministarstvima, ambasadama i kulturnim centrima na podršci.

Programski menadžer festivala Dragan Ambrozić je istakao da je od 2005. godine ljubiteljima džeza ponuđeno oko 200 premijera. U skladu sa ovogodišnjim sloganom, na festivalu će prvi put nastupiti muzičari sa pet kontinenata, kao i sastavi iz Kanade, Južne Koreje i Australije, najavio je Ambrozić. 

Na konferenciji su govorili ambasadorka Kanade u Beogradu Kati Čaba i ambasador Portugalije Augušto Sariava Pejšoto, koji su najavili učesnike festivala iz te dve zemlje, kao i domaći učesnici Uroš Spasojević i Uglješa Novaković. 

Organizatori su dodali da se karte za 34. Beogradskog džez festival mogu kupiti na blagajnama Doma omladine i Kombank dvorane, kao i putem Eventim prodajne mreže. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari