Stenli Klark: Čovek sa džez Olimpa 1Photo: Raj Naik

Stenli Klark (Stanley Clarke) je zauzeo mesto na džez Olimpu još sredinom sedamdesetih, kao osnivački član proslavljenog fjužn sastava Return To Forever i uspešan solo izvođač.

Njegovom zaslugom bas gitara je na velika vrata ušla u džez. Kada je Return to Forever bio na vrhuncu popularnosti, Klark se upustio i u solo karijeru, postavši prvi fjužn basista sa zlatnim pločama i rasprodatim svetskim turnejama.

Njegova numera „School Days“ postala je jedan od najvećih fjužn hitova svih vremena. Radio je i sa brojnim all-star postavama, poput Clarke-Duke Project ili trija SMW, kao i sa velikanima roka, među kojima su Pol Makartni, Stjuart Koplend, Džef Bek, Ron Vud i Kit Ričards.

Klark je trostruki osvajač Gremija, bio je prvi Džez muzičar godine u anketi magazina Rolling Stone, a osvojio je i niz priznanja za najboljeg basistu u časopisu DownBeat. Prvi put je posetio Beograd 1975. godine sa Return to Forever, u organizaciji Doma omladine Beograda. Potom je dolazio još tri puta u različitim kontekstima, a ovo će biti njegov prvi nastup na Beogradskom džez festivalu.

https://youtu.be/-jDMT-LpbeM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari