Beogradski irski festival od 9. do 18. marta 1

Najznačajnija i najnovija filmska ostvarenja iz Irske, predavanja i izložbe, koncerti, pozorišne predstave, radionice, kao i niz zanimljivih gastronomskih dogodovština, propratiće šesti Beogradski irski festival.

Pod sloganom „Springtime In Belgrade!“, ova manifestacija će od 9. do 18. marta predstaviti na više lokacija u Beogradu deo irske kulture.

Tokom Festivala, kako najavljuju organizatori, nastupiće jedan od najpoznatijih irskih kantautora, Mandi (Mundy), čij album ima platinasti tiraž u Irskoj, dok je singl „To You I Bestow“ iz rane faze njegove karijere objavljen na saundtreku filma „Romeo i Julija“ Baza Lurmana.

BIF će obeležiti stotu godišnjicu okončanja Prvog svetskog rata 14. marta u Domu Vojske predavanjem o učešću 10. Irske divizije na Solunskom frontu uz predavače sa Univerziteta u Dablinu i Beogradskog univerziteta. Na ovu temu biće prikazan i dokumentarni film „Golgota Srbije“. U fokusu festivala biće i delo Hjuberta Batlera. O njemu i Rebeki Vest govoriće univerzitetski profesori iz Irske, zatim biće prikazan film „Svedok budućnosti“, dok je promocija Batlerovih „Balkanskih eseja“, nastalih između 1937. i 1989. godine, u izdanju Frakture, zakazana za 15. mart u Narodnoj biblioteci Srbije.

U okviru Irske filmske nedelje biće predstavljena najznačajnija irska ostvarenja, između ostalog, i dokumentarac „U razgovoru sa ocem“ arhitekte Sajmona Vokera o njegovom ocu, vodećem irskom arhitekti modernističkih struktura Robinu Vokeru, kao i „Lekovi u mleku“ rediteljke Ane Stejplton, igrani film o Luši DŽojs, plesačici i ćerki DŽejmsa DŽojsa. Na programu je i neobični dokumentarni film Sofi Fajns o Grejs DŽouns, jedinstvenoj figuri čiji je uticaj na popularnu kulturu nemerljiv.

Za 15. mart u Elektropioniru zakazana je pozorišna predstava koja se bavi fenomenom „odliva mozgova“ – „What the fuck are we doing here?“. Autorski tim, na osnovu čijih ispovesti je nastala predstava, koja se izvodi na engleskom jeziku, čine: Maja Maletković (rediteljka i glumica), Katarina Janković (dramaturškinja i glumica), Dunja Sabljić (vizuelni identitet, ujedno i glumica), Željko Maksimović (glumac), kao i Danica Vujošević i Jovan Marić (muzika). Na programu je i izložba „Borderlands“ irskog fotografa Najdžela Svona kao i festivalski foto-konkurs.

Glavni grad Srbije i ove godine će se, zahvaljujući Beogradskom irskom festivalu, pridružiti svetskim metropolama koje obeležavaju irski nacionalni praznik – Dan svetog Patrika, pa će nekoliko gradskih lokacija, uključujući Most na Adi, biti osvetljeno irsko-zelenim svetlom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari