Beogradski omaž Relji Bašiću 1

Bioskop „Dragan Gaga Nikolić“ UK Parobrod nastavlja program omaža velikanima bolje televizijske prošlosti projekcijom filma „Rondo“ u kojoj glavnu ulogu igra nedavno preminuli Relja Bašić.

Film Zvonimira Berkovića za koji je Bašić dobio Zlatnu arenu u Puli 1966. biće prikazan sutra (sreda) u 19 sati.

„Rondo“ je film koji je svojom modernom strukturom promenio tadašnju jugoslovensku kinematografiju. Film govori o sudiji Mladenu (Steva Žigon) koji svake nedelje dolazi kod svog prijatelja vajara Feđe (Bašić) da igra šah i razgovara o umetnosti i životu. Vremenom on razvija preljubničku vezu sa Feđinom suprugom Nedom (Milena Dravić).

Večerašnji program je beogradska posveta Relji Bašiću, koji nije bio samo bard hrvatskog glumišta, već pre svega ikona jugoslovenske pop kulture i jedan od najvećih glumaca SFRJ kinematografije. Relja, taj čuveni gospodin Fulir iz legendarnog filma „Tko pjeva zlo ne misli“, bio je etalon dostojanstva i uglađenosti, a sa svojim čuvenim putujućim pozorištem Teatrom u gostima liberal prosvetiteljskog svetonadzora. U Beogradu večito omiljen od „Hasanaginice“ Miće Popovića do Jelićevih „Rada na određeno vreme“ i „Otac na određeno vreme“. Paralelno je ostvario jednu od najbogatijih internacionalnih karijera sa 70 koprodukcionih naslova.

Relja Bašić je rođen u Zagrebu 1930. godine. Diplomirao je glumu na Akademiji dramskih umetnosti u klasi Branka Gavele. Godine 1955, pri kraju studija, reditelj Bojan Stupica ga uključuje u dramski ansambl HNK u Zagrebu, gde, ostvarivši niz uloga sa istaknutim rediteljima (Stupica, Radojević, Gavela, Paro, Habunek, Violić, Juvančić, Spaić) i odigravši 498 predstava ostaje u stalnom angažmanu do 1967. godine.

Godine 1974. s grupom istaknutih glumaca svoje generacije osnovao je prvo hrvatsko putujuće privatno pozorište Teatar u gostima, u kojem kao umetnički direktor, glumac i reditelj ostaje sve do njegovog prestanka delovanja 2004. godine.

Pored jugoslovenske, gradio je i internacionalnu karijeru. Snimao je s Ričardom Čemberlenom, Frankom Nerom, Emom Tompson, Marčelom Mastrojanijem…

Ulaz je besplatan (poželjne su rezervacije na telefon 011/4142163).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari