Beogradski sajam knjiga otvoriće Milovan Vitezović 1Foto: Beoinfo

Međunarodni sajam knjiga koji se od 20. do 27. oktobra održava po 64. put u Beogradu. otvoriće pisac Milovan Vitezović, najavili su danas organizatori i poručili da očekuju da broj posetilaca premaši prošlogodišnji kada je Sajam posetilo 193.000 ljudi.

Zamenica direktora Beogradskog sajma Gorica Skipina najavila je da će pored kupovine knjiga posetioci moći da prisusvuju i sajamskim izložbama, tribinama, kao i Festivalu stvaralaštva mladih na kojem će biti predstavljena dela umetnika mlađih od 30 godina iz raznih oblasti stvaralaštva.

Navela je da je pripremljeno 667 sajamskih programa i promocija, što je 15 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

„U okviru Sajma tradicionalno će biti dodeljene nagrade i ocenjena godišnja izdavačka produkcija i to u kategorijama – Izdavač godine, izdavački poduhvat godine, dečija knjiga godine, nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku, specijano priznanje za doprinos u oblasti nauke, specijalno priznanje za izdavača knjigu ili strip, nagrada Bogdan Kršić za najlepšu knjigu, nagrada za najlepšu dečiju knjigu i specijalno priznanje za mladog dizajnera“, nabrojala je Skipina na drugoj konferenciji za novinare pred 64. Sajam knjiga.

Članica odbora Beogradskog sajma knjiga Sanja Milić kazala je da će pored domaćih i pisaca iz regiona, na Sajmu biti gosti iz SAD, Turske, Rusije, Litvanije.

Milić je navela da članove Odbora pored nje čine Gordana Predić, Danka Selić, Andrija Bojanić, a predsednik Odbora je Dušan Kovačević.

Ambasador Egipta u Srbiji Amr Alguvejli najavio je da će na otvaranju sajma govoriti egipatski pisac i predsednik Međunarodnog sajma knjiga Kaira Haitim Alhaj Ali, dok će otvaranju egiptaskog štanda prisustvovati ministarka kulture Ines Abdel Dajim.

Alguvejli je najavio da je na egipatskom štandu predviđen nastup Baletske kairske opere koja će u nedelju 20. oktobra, nastupiti i na Sajmu i u Narodnom pozorištu u Beogradu u 21.00 čas.

U sredu, 23. oktobra, povodom predstavljanja srpskog izdanja knjige „Srbi u očima Egipta“ govoriće tri bivša ambasadora Egipta u Srbiji, a očekuje se i prisustvo ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.

Na štandu Egipta 24. oktobra predvidjen je nastup trupe „Al Aragoz“ koja pokretima ruku „priča priče“.

Urednik programa Sajma knjiga Vule Žurić najavio je da će prvog sajamskog dana, u nedelju, 20. oktobra, biti tribina „Pravda za Nobela“ o Olgi Tokarčuk i Peteru Handkeu, ovogodišnjim dobitnicima te nagrade .

Medjunarodni beogradski sajam knjiga koji se priređuje 64. put, trajaće od 20. do 27. oktobra, pod sloganom „Pismo=Glava“, sa 500 izlagača od koji 60 inostranih.

Tokom Sajma biće istaknut rad Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča čije su godišnjice obeležene ove godine.

Cena pojedinačne ulaznice je 250 dinara, a kolektivne 150 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari