Berlinale od 15. do 25. februara 1

Jedna od tri najvažnije filmske manifestacije u Evropi – Berlinale biće održana od 15. do 25. februara, a Srbiju će predstavljati glumac Milan Marić i klasik domaće kinematografije “Kad budem mrtav i beo”.

U glavnom programu biće prikazano ukupno 24 filma, od kojih će 19 biti u trci za glavne nagrade festivala – Zlatnog medveda za najbolji film i Srebrnog medveda za najbolju glumu, režiju i scenario.

Ove godine takmičarski program reflektuje stanje stvari u svetu. A svet je kompleksan i višeslojan i istovremeno jako uzbudljiv”, ističe Diter Koslik, direktor Berlinala.

Među filmovima koji će imati svetske premijere u Berlinu je i novi film Vesa Andersona “Ostrvo pasa”, koji će i svečano otvoriti festval. Ovo animirano ostvarenje o dečaku koji kreće u potragu za svojim psom u trci je za nagrade festivala, a na crvenom tepihu će se naći neki od glumaca koji su pozajmili glasove neobičnim junacima ovog filma – Edvard Norton, Bil Marej, Skarlet Džohanson, Brajan Karanston, Tilda Svinton… Deo takmičarskog program je i novi film američkog reditelja Gasa van Santa “Ne brini, neće on peške daleko stići” u kojem glavnu ulogu glumi i Hoakin Finiks, zatim rimejk klasika “Eva” u režiji Benoa Žakoa u kojem glumi francuska diva Izabel Iper. Poljska rediteljka Malgožata Šumovska, koja je u Berlinu nagrađena Srbrnim medvedom za film “Telo”, konkuriše sa novim ostvarenjem “Lice”, dok venecijanski laureat Lav Dijaz dolazi sa novim filmom dugim skoro četiri sata “Sezona đavola”.

U konkurenciji su i “Moja ćerka” Italijanke Laure Bispuri (poznate po filmu “Zakleta devica”), kao i “Dovlatov” ruskog reditelja Alekseja Germana. Premijera ovog filma u Srbiji se očekuje s nestrpljenjem, budući da glavnu ulogu – čuvenog ruskog pisca koji je iz SSSR-a emigrirao u Ameriku, igra naš glumac Milan Marić. Na programu je i norveška drama “Utoja, 22. juli” Erika Popea, koja obrađuje događaje iz 2011. kada je desničarski ekstremista Anders Brejvik ubio 77 ljudi na istoimenom ostrvu. 

O nagradama će odlučiti žiri kojim će predsedavati nemački reditelj Tom Tikver, poznat po filmu “Trči, Lola, trči” ali i popularnoj nemačkoj seriji “Berlin Vavilon”.

U ostalim selekcijama biće prikazano blizo 400 filmova tokom 11 dana. U specijalnom programu Berlinala između ostalog će moći da se vidi i “Tiha učionica” Larsa Kraumea. U pitanju je drama iz Hladnog rata koja se delom oslanja na stvarne događaje. Tu je i dokumentarac o pop zvezdi Edu Širanu, a van konkurencije će biti prikazan novi film Stivena Soderberga “Luda”.

Tokom festivala američkom glumcu Vilemu Defou biće uručen Zlatni medved za životno delo. Slavni dramski umetnik ove godine je nominovan za Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu za film “Projekat Florida”. Na Berlinu će biti prikazano ostvarenje “Lovac” Danijela Nethejma iz 2011. u kome igra Defo.

Kako se moglo i očekivati, i u Berlinu će se govoriti o temama vezanim za seksualno nasilje i diskriminaciju žena u filmskoj industriji. “Ova tema će imati važno mesto na festivalu. Biće nekoliko tribina koje će se baviti njome”, kazao je Koslik. Kako se može videti u programu, biće organizovan seminar i panel diskusija o seksualnom zlostavljanju i rodnoj ravnopravnosti u filmskoj industriji. Organizatori su najavili da će posetioci Berlinala koje su pogođeni seksualnim uznemiravanjem moći besplatno i anonimno da se obrate i dobiju savet.

Iz Berlina na Fest

Beogradska publika imaće priliku druga na svetu da pogleda neke od filma koji će biti prikazani u Berlinu. Pravo sa Berlinala na Fest će stići novi film poljske rediteljke Malgožate Šumovske “Lice”, zatim rimejk klasika “Eva” u režiji Beona Žakoa, kao i ruski film “Dovlatov” u kome glavnu ulogu igra naš glumac Milan Marić.

Kad budem mrtav i beo

Kultni film crnog talasa “Kad budem mrtav i beo”, u restauriranoj verziji, biće prikazan u okviru programa Forum Berlinskog festivala. Crno-beli igrani Živojina Pavlovića, po scenariju Ljubiše Kozomare i Gordana Mihića, sa Draganom Nikolićem u glavnoj ulozi, snimljen je 1967. godine, u produkciji Centar filma iz Beograda. Premijera je bila u decembru te godine, a naredne, 1968. krenuo je na uspešan put po festivalima. Dobio je Zlatnu arenu za najbolji film na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli, kao i nagradu za režiju, takođe nagradu za najbolji film na međunarodnom festivalu u Karlovim Varima… Pored nagrada, ova kritička društvena drama osvojila je i široku publiku zahvaljujući izuzetnoj kreaciji Dragana Nikolića u liku tragikomičnog gubitnika Džimija Barke, mladića sa socijalnog dna koji izlaz pokušava da nađe u karijeri pevača, mada za to nema talenta. U glumačkoj ekipi bili su i Neda Spasojević, Ružica Sokić, Zorica Šumadinac, Dara Čalenić, Slobodan Aligrudić, Mića Tomić… Film je reastaurirarn kao deo projekata Vip Kinoteka, u okviru kojeg će biti sačuvano deset naslova sedme umetnosti koji su proglašeni za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja. Kinoteka je prošle godine na festivalu u Kanu predstavila restauriranu filma “Skupljači perja” Aleksandra Saše Petrovića.

Hotel Jugoslavija

Još jedna od zanimljivosti Berlinala je to što će u okviru programa Panorama biti prikazan dokumentarni film “Hotel Jugoslavija” o istoimenom objektu u Beogradu. Reditelj filma, Nikolas Vagnieres, rođen je i odrastao je u Švajcarskoj. Njegova majka je srpskog porekla, tako da je ovaj autor ima priliku da u svom detinjstvu često dolazi u Srbiju. Tu je prvo odlučio da snimi kratki, a zatim i dugometražni dokumentarni film o hotelu Jugoslavija, koji je za njega poslužio kao simbol političkih promena. Koristići arhivski materijal, ali i sliku današnjeg stanja ovog mesta, reditelj kroz priču o jednom hotelu, predstavlja istoriju istoimene države.

Neputovanja

Četiri godine nakon osvajanja Kristalnog medveda sa filmom “Rabbitland”, autorski dvojac Ana Nedeljković i Nikola Majdak mlađi vraćaju se na Berlinski festival. Njihov novi film „Neputovanja“ je među šesnaest kratkih filmova u selekciji Generation 14plus. Kao i prethodno ostvarenje, i ovo se bavi mračnom savremenošću. U pitanju je priča o devojci koja sanja da ode izvan granica svoje države. I ovaj film snimljen je u stop motion tehnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari