Bernard Anri Levi na jubilarnom Beldocsu 1

Bernar Anri Levi (Berndard-Henri Levy), poznati francuski filozof, pisac i publicista, biće gost predstojećeg 10. jubilarnog Beldocsa koji se održava od 8. do 15. maja.

Levi, koji se inače potpisuje inicijalima BHL, jedan je od najistaknutijih predstavnika „Novih filozofa“ i, između ostalog, poznat po svojim kontroverznim političkim stavovima. Neke od takvih kao što su oni spram rata u Jugoslaviji i potonjeg bombardovanja je donekle već objašnjavao, ali će predstojeći Beldocs biti prilika da se BHL čuje uživo i da se više sazna o njegovim političkim i filozofskim uverenjima. Na Beldocsu Levija će ugostiti reditelj Goran Marković, čijem je radu u dokumentaristici posvećen poseban program festivala. Marković i Levi su već sarađivali na filmu „Srbija godine nulte“, a nakon projekcije planiran je i njihov zajednički razgovor. Pod naslovom „Kreacija vs. destrukcija“ biće organizovana tribina i specijalni programa u kome će se prikazivati ostvarenja sa političkim i ratnim tematikama. U programu će biti prikazana dva filma BHL – „Pešmerga“ i „Bitka za Mosul“. Oba su uvid u najnoviji opsesiju čuvenog filozofa, a tiču se neprekidnih sukoba Kurda sa Isisom. Pešmerga – što na farsiju (persijskom) znači „oni koji se susreću sa smrću“ – ime je kurdskih vojnika, sa kojima je Bernar Anri Levi živeo svakodnevno, delio njihove živote, žudnje, borbe, i tako ostvario vrlo osobene i retko viđene snimke. Film „Pešmerga“ premijerno je prikazan u Kanu prošle godine i pokupio je pohvale za izvanrednu kameru.

Filmovi Bernara Anrija Levija, kako navode organizatori Beldocsa, nikoga neće ostaviti ravnodušnim, ne samo zbog toga što su snimljeni na vrhunski način, nego i zato što nose provokativni stav koji podstiče diskusiju i artikuliše nova pitanja.

Jubilarni Beldocs odvijaće se paralelno u nekoliko beogradskih dvorana, gde će biti prikazano više od 80 filmova u različitim programskim celinama. Većina naslova doživeće na Beldocsu svoje evropske ili svetske premijere. Beldocs ce otvaranje upriličiti u Sava centru projekcijom filma „Još jednom s emocijom“ Endrjua Dominika o Niku Kejvu, a ostali programi biće u Dvorani kulturnog centra, Domu omladine Beograda, u Velikoj sali Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj i u sali „Dinko Tucaković“ u Kinoteci u Kosovskoj. Kao i ranijih godina, takmičarski program biće podeljen na međunarodni i domaći. Jubilarni Beldocs jedan je od tridesetak filmskih festivala koji je sufinansiran sredstvima programa Evropske unije Kreativna Evropa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari