Besplatan ulaz i popusti do 80 odsto 1

Međunarodni sajam knjiga počeo je danas na Novosadskom sajmu i traje do 11. marta, a uz njega održavaju se i 24. Međunarodna izložba umetnosti „Art Expo“, kao i 14. Međunarodni sajam obrazovanja „Putokazi“ koji se održava od 7. do 9. marta.

Posetioce Sajma knjiga očekuju premijerna izdanja, promocije, besplatan ulaz, izložbe, festivali i značajni popusti do 80 odsto.

Internacionalni projekat Knjiška vila novina je ovogodišnjeg programa, a akcija traje i tokom Sajma. Na interesantnim kulturnim punktovima po gradu, ali i na Novosadskom sajmu, prolaznike očekuju skrivene knjige, a prepoznaće ih po zelenim mašnama i nalepnicama Knjiške vile. Na Sajmu knjiga neće izostati ni poznati programi kao što su „Dani Laze Kostića“, „Evropski fejsbuk pesnički festival“, „Bukil fest“ (Festival ilustracije knjige), Dani ruske kulture, Obeležavanje jubileja, Dani biblioteka i bibliotekara, Akreditovani seminari, kao i deo programa posvećen Buktjubu, odnosno popularnom pravcu na Jutjubu koji se tiče isključivo knjiga. Sajamske akcije biće organizovane na većini štandova, uglavnom podrazumevaju niže cene za kupovinu više knjiga.

Uz francusku spisateljicu Anjes Marten Ligan, i aktuelnog italijanskog pisca Dijega de Silvu, posetioci na Novosadskom sajmu mogu da se sretnu i sa Sinišom Ubovićem, Marijom Jovanović, Urošem Petrovićem, Milošem Petkovićem, Jelenom Mitrović, Miroslavom Kusmukom, dr Neletom Karajlićem, Simonidom Milojković, Aleksandrom Gatalicom i brojnim drugim piscima čiji su izdavači izlagači na Sajmu knjiga. Biće promovisani i laureati značajnih nagrada za književnost u protekloj godini. Učesnici Sajma su i UIKS i UPIS.

Ove godine dodeljuju se i priznanje za Izdavački poduhvat, nagrada za dečju književnost koja je ustanovljena prošle godine, kao i specijalne nagrade, i u kategoriji prevod dela i Priznanje Zaharije Orfelin. U užem izboru za Nagradu „Laza Kostić“ – najuspešnijim autorima i izdavačima između dva Sajma, našlo se sedam dela. Tu su četiri Lagunina izdanja – Vule Žurić, „Pomor i strah“; Laura Barna, „Jugo uvek okreće na buru“; Goran Marković, „Beogradski trio“; i Vladimir Tabašević, „Zabluda svetog Sebastijana“. Pored njih za laskavo priznaje konkurišu i Zoran Milutinović, delom „Bitka za prošlost“ objavljenom u izdanju beogradske Geopoetike; Milan Micić sa „Ab ovo“, JMU RTS, Beograd; i Selimir Radulović sa „Dvanaest“ Zavoda za udžbenike, Beograd.

Izložba umetnosti „Art Ekspo“

Ova izložba predstavlja slikare i galeriste, umetnike koji stvaraju u nesvakidašnjim tehnikama i afirmišu različite stilske pravce. Promoviše stvaraoci primenjene umetnosti, postavljaju se tematske izložbe. Prodajnog je i promotivnog karaktera. Novosadski sajam dodeljuje i nagradu „Sava Šumanović“ za izuzetne domete ostvarene u likovnoj umetnosti, s ciljem da podsticajno i delotvorno doprinese dinamičnom razvoju umetničkih ideja na srpskoj sceni.

Sajam obrazovanja „Putokazi“

Međunarodni sajam obrazovanja predstaviće oko 500 obrazovnih profila. Sajam obrazovanja u Novom Sadu predstavlja celokupnu sliku obrazovnih profila srednjeg i visokog školstva u našoj zemlji, upotpunjenu ponudom srednjih škola i fakulteta iz inostranstva. Na Sajmu obrazovanja će ove godine biti prisutno 14 novosadskih srednjih škola. Nastup svih fakulteta Novosadskog univerziteta i tri naučna instituta, uz ponudu fakulteta državnog i privatnog sektora iz cele zemlje i visokoobrazovnih institucija iz Švajcarske, Velike Britanije, Nemačke, Kanade, Španije, Slovenije, Slovačke, Rusije, Crne Gore, Republike Srpske, omogućiće budućim studentima da se lakše opredele za nastavak školovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari