Besplatno u UK Parobrodu – Švedski film „O beskonačnosti“ otvara jesenju sezonu Skandinofilmskih večeri 1Foto: Promo

Skandinofilmsko veče naziv je projekta koji zajednički organizuju Skandinavski kutak, VOD platforma KinoKauch i UK Parobrod. Na repertoaru su ostvarenja savremene nordijske filmske produkcije, najrazličitijih žanrova i tematskih određenja.

Nakon letnje pauze, filmski susreti, koje je do sada publika ispratila u velikom broju, vraćaju se u velikom stilu – prikazivanjem filma O beskonačnosti nagrađivanog švedskog reditelja Roja Andešona. U bioskopskoj sali UK Parobroda, u sredu, 28.9.2022. godine u 19.00 časova, održaće se projekcija. Ulaz je besplatan.

Poetični film O beskonačnosti osvrt je na ljudski život u svojoj lepoti i okrutnosti, sjaju i banalnosti. Film je praktično inspirisan Šeherezadinim pričanjem, dok u pozadini čujemo ženski glas kako povezuje scene koje su kao iz bajke – otuda je i narator vila koja ih priča.

U filmu, koji je inače dobitnik Srebrnog lava na 76. Festivalu u Veneciji, jednako su značajni svakodnevni događaji koliko i oni istorijski. Prikazuje se nekoliko zaveslaja po ratom razorenom Kelnu – put do rođendanske žurke, otac koji zastaje da bi kćerki vezao pertlu dok pada kiša, ples tinejdžerki ispred kafića, marš poražene vojske do ratnog zatvora…

Poezija sa filmskog platna i meditativno iskustvo poznatog kinematografa prilika su da se i oni kojima art-house filmovi nisu dovoljno poznati, upoznaju sa ovim žanrom.

Do kraja kalendarske 2022. godine svakog meseca planirane su po jedne Skandinofilmske večeri – svake poslednje srede u mesecu.

Sve informacije o programu biće redovno saopštavane na društvenim mrežama Skandinavskog kutka i KinoKaucha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari