Beti Đorđević Nišvilova nagrada za životno delo 1Foto: Miki Veličković

Beti Đorđević, pevačica raskošnog glasa i istančanog osećaja za džez interpretaciju, dobitnica je ovogodišnje nagrade za životno delo, koju tradicionalno dodeljuje internacionalni džez festival Nišvil.

Nagrada će joj biti uručena 10. avgusta, a dobitnica će se publici festivala predstaviti na otvaranju Nišvila, 11. avgusta ove godine, kada će izvesti nekoliko numera uz pratnju Nišvile big banda.

“Dosadašnju karijeru Beti Đorđević, dugu pet decenija, obeležilo je nekoliko velikih hitova iz zlatnog doba jugoslovenske zabavne muzike tokom sedamdesetih, kada je sarađivala sa vrhunskim kompozitorima i aranžerima, ali i nepristajanje na kompromise, odnosno kategorično odbijanje da se zarad održavanja popularnosti prikloni trendovima sumnjivog umetničkog kvaliteta. Umesto snimanja novih pesama, velikih koncerata i gostovanja na televizijima, a sve to sa muzikom koju “ne oseća i lično ne prihvata”, odabrala  je da za probranu publiku u klubovima izvodi džez i soul program, što joj je i donelo takoreći kultni status kod poštovaoca kvalitetne muzike”, navodi se u obrazloženju Nišvila.

Nišvil, između ostalog, podseća da je Beti Đorđević rođena 1946. godine u Kumanovu, a od svoje petnaeste godine živi u Beogradu, gde je završila i srednju muzičku školu. Na muzičku scenu scenu kročila je krajem šezdesetih kao članica grupe pevača i gitariste Slobodana Boba Đorđevića, koji joj postaje i suprug.

 

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari