Biblioteka grada Beograda obeležila 90 godina postojanja 1Foto: Biblioteka grada Beograda

Biblioteka grada Beograda obeležila je danas 90 godina postojanja.

Tom prilikom dodeljene su nagrade „Marija Ilić Agapova” – za najboljeg bibliotekara grada Beograda, „Gligorije Vozarović” – za najboljeg izdavača i nagrada za najčitaniju knjigu stranog autora, kao i nagrada „Čitalac godine” i „Povelja za izuzetan doprinos”.

Nagrada koja nosi ime osnivača Biblioteke grada Beograda, Marije Ilić Agapove, dodeljena je Tanji Ivanović, bibliotekaru-savetniku u Biblioteci Srpske akademije nauka i umetnosti.

Nagrada „Gligorije Vozarović” za najboljeg izdavača u 2020. godini dodeljena je Izdavačkoj kući ,,Laguna“ kao najvećem izdavaču u Srbiji.

Prema podacima iz mreže Biblioteke grada Beograda najčitanija knjiga savremene prevedene književnosti u 2020. godini je roman „Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju“, italijanske književnice Elene Ferante, u izdanju Izdavačkog preduzeća Booka.

Nagrada „Čitalac godine” u kategoriji dece do 14 godina pripala je jedanaestogodišnjem Denisu Rahmanoviću iz opštine Palilula.

Specijalno priznanje Biblioteke grada Beograda – Povelja za izuzetan doprinos ove godine je dodeljena Mariji Miljević Rajšić, urednici i novinarki RTS-a koja je redovno pratila sve programske aktivnosti i širu javnost upoznavala sa celokupnim radom Biblioteke grada Beograda. Povodom ovogodišnjeg jubileja – 90 godina Biblioteke grada Beograda, Marija Miljević Rajšić je priredila autorsku emisiju – TV feljton o istorijatu naše Biblioteke.

Predstavnicima medija i dobitnicima nagrada obratila se direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov koja je istakla najznačajnija ostvarenja Biblioteke u 2020. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari