Biblioteka XX vek traje duže nego zemlja u kojoj je nastala 1Slike sa sajma Biblioteke 20 vek foto Una Miletic

– Pre 14 godina Borka Pavićević i ja smo se dogovarali da ovakav jedan sajam napravimo, i već te godine desio se prvi Međunarodni sajam Biblioteke XX vek, koji je Dušan Makavejev otvorio.

Ovo bi bio četrnaesti, a ne trinaesti sajam da smo ga mogli organizovati prošle godine, a ne ove, u kojoj se navršava tačno pola veka od postojanja Biblioteke XX vek, i otkad je izašla prva knjiga koja danas ima simboličan naslov „Uvod u permanentno obrazovanje“. To obrazovanje traje već 50 godina – tim rečima se Ivan Čolović, osnivač i urednik Biblioteke XX vek, preksinoć obratio posetiocima 13. Međunarodnog sajma Biblioteke XX vek, u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Sajmom je obeležen jubilej, pola veka od osnivanja ove izdavačke kuće.

– Zbog tih 50 godina ja vam u ovom trenutku posebno preporučujem knjigu „Pola veka XX veka“, zbornik tekstova autora Biblioteke koji je priredila Dubravka Stojanović – kazao je Čolović.

Pored ovog zbornika, Čolović je istakao i: „Pomirenje i posljednji dani – balkanske nacije u mitovima i muzejima slave, stida i srama“ Vjekoslava Perice; delo Jadrana Kalea „Odijevanje naroda“ – o nastanku narodne nošnje; zatim Ranka Bugarskog „Saga o ćirilici“ i te Svetlanu Slapšak „Feminističke inscenacije“…

Osim što su razgledali i pazarili knjige, posetioci su mogli da pogledaju i izložbu fotografija Srđana Veljovića koje beleže atmosferu sa prethodnih sajmova Biblioteke XX vek.

– Bio sam uzbuđen kada sam video ove fotografije, jer je odjedanput pred nama jedna slika od svega 14 godina, ali i jedan period u kome smo izgubili nekoliko dragih prijatelja koji se na ovim fotografijama vide – rekao je Čolović.

On se zahvalio Branislavu Grubačkom, osnivaču organizacije Novi Optimizam, na rođendanskom poklonu u vidu plakata.

– Biblioteka XX vek je nastala u drugoj Jugoslaviji i, prema istraživanju istoričarke Dubravke Stojanović, uvijek je imala više razloga da prestane sa izlaženjem nego da opstane. A opstala je duže nego što je trajala zemlja u kojoj je nastala, a koju su neki hroničari zvali „Druga Jugoslavija“. Ona nije propala sa propašći Jugoslavije, spasio ju je osnivač, urednik i vlasnik Ivan Čolović. Sačuvao ju je od srozanosti i propasti koje su zadesile i zbrisale moćnije izdavačke kuće na tlu nekadašnje moćne Jugoslavije – tim rečima je književnik Sinan Gudžević i zvanično otvorio ovu manifestaciju.

Gudžević je povodom postojanja Biblioteke istakao da je taj pomenuti „lični otpor srozavanju i propadanju pružio Čolović, i u tome je ostao jako usamljen, možda i sam samcat“.

Slobodan Mandić, urednik sajta Biblioteke XX vek, najavio je da će biti otvoren još jedan kanal komunikacije sa auditorijumom – Instagram profil. Ideja je inspirisana slikom mačke koja stoji na polici za knjige sa izdanjima Biblioteke XX vek, koju su im poslali čitaoci.

Nakon otvaranja organizovana je i tradicionalna sajamska tombola, a služeno je i kuvano vino.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari