Biković o litijumu i seriji „Južni vetar": Da je neko odgledao epizodu do kraja, video bi da to o korupciji nije istina 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Glumac Miloš Biković gostovao je u emisiji Novi dan na N1 i komentarisao priču o potkupljenim aktivistima u seriji Južni vetar, kao i reakcijama ljudi na tu epizodu.

Ekološki aktivisti i građani Gornjih Nedeljica reagovali su na scene iz ove serije, a i Aleksandar Jovanović Ćuta obratio se direktno Milošu Bikoviću i pozvao ga da dođe u Gornje Nedeljice i podrži meštane kao njegove kolege.

Na pitanje da li je u seriji poslata politička poruka pominjanjem Gornjih Nedeljica i litijuma, Biković kaže:

„A koja bi to politička poruka bila s korumpiranim poslanikom vladajuće stranke koji je narkoman, da želimo da šaljemo političke poruke. Ili Maraš koji kao kriminalac ulazi u politiku. Mi treba da podsećamo na stvarnost da bismo gledaocu bili zanimljivi. Ako mi šaljemo te poruke, onda bi trebalo da nas uhapse jer smo prikazali poslanika kao kriminalca – to je fikcija, to je mašta“.

Posebno je, dodaje, besmislen deo sa aktivistima i građanima.

„Prvo, građane niko nije pomenuo, pomenuti su eko aktivisti i neke stranke zelenih, koje ne postoje. Drugo, nigde nije pokazano da su oni korumpirani. To je laž koju jedan lik plasira drugom i to se posle toga, da je iko gledao do kraja, video da to nije istina. Sad, da li fiktivni lik laže o nekom, pa ako ćemo dotle da idemo s cenzurom, mislim…“, izjavio je Biković u Novom danu.

Ipak, mnogima je zapalo za oko da rečenice koje se izgovaraju u seriji podsećaju na rečenice vlasti kada su u pitanju Gornje Nedeljice, pa se pomislilo da je to slanje iste poruke samo kroz igrani format.

„Ja to razumem, ali u tom smislu bismo morali da izbrišemo sve rečenice, jer negde sve rečenice liče na neke nekad izgovorene“, rekao je.

Nekima je zasmetalo to što se pominju Nedeljice, koje zaista postoje, i tema litijuma, koja je aktuelna. Aktivista iz Gornjih Nedeljica Zlatko Kokanović rekao je tom prilikom za N1 da su meštani ovog sela u dolini Jadra prozvani, etiketirani i ugroženi epizodom serije Južni vetar u kojoj se spominje potkupljivanje aktivista koji se bore protiv litijuma.

„I zato mi nismo prikazali da su oni korpumpirani, već da to plasira neki lik kao laž. Da smo prikazali te aktiviste kako uzimaju novac, mogao bih da razumem da se neko naljuti, ali pošto se to nije desilo, pokazali smo da, iako se to govori, to nije tačno“, naglasio je Biković.

Izvor: N1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari