Ovogodišnjim 41. Bitefom započeće i intenzivnija saradnja sa pokrajinom Vojvodinom i Novim Sadom, koja bi vremenom dobila institucionalne okvire, istaknuto je u razgovoru predsednika IV APV Bojana Pajtića sa Vidom Ognjenović, predsednicom Saveta Bitef festivala i njegovim umetničkim direktorom i selektorom Jovanom Ćirilovim.

Ovogodišnjim 41. Bitefom započeće i intenzivnija saradnja sa pokrajinom Vojvodinom i Novim Sadom, koja bi vremenom dobila institucionalne okvire, istaknuto je u razgovoru predsednika IV APV Bojana Pajtića sa Vidom Ognjenović, predsednicom Saveta Bitef festivala i njegovim umetničkim direktorom i selektorom Jovanom Ćirilovim. U razgovoru je učestvovala i Mira Banjac, savetnica za kulturu vojvođanskog premijera. Novosadska publika ima pravo da posle Egzita, doživi bliže i međunarodni kulturni događaj kakav je Bitef. Uzajamnom saradnjom Pokrajine i grada Novog Sada, preko Srpskog narodnog pozorišta, sa ovom prestižnom kulturnom institucijom, Bitef se može uspešno odvijati na relaciji dva grada, rekli su Vida Ognjenović i Jovan Ćirilov. Pajtić je istakao da je događaj poput Bitefa više nego dobrodošao u Vojvodini i Novom Sadu, i dodao da Izvršno veće podržava kvalitetne i uspešne ideje na svim poljima i da ljubitelji teatra u Vojvodini neće biti uskraćeni za mogućnost da budu deo vrhunske kulturne ponude. Izvršno veće će izaći u susret ideji da pomogne razmenu pozorišnih predstava između Beograda i Novog Sada tokom 41. Bitefa, koji će trajati od 15. do 30. septembra.
U prilog ovoj saradnji govori činjenica da su selektori ovogodišnjeg Showcase-prezentacija najboljih predstava naše zemlje inostranim direktorima festivala i kritičarima, u svoju selekciju uvrstili i predstavu Srpskog narodnog pozorišta „Ja ili neko drugi“ u režiji Kokana Mladenovića.
Svečano zatvaranje 41. Bitefa odigraće se na sceni SNP-a sa jednom od najboljih predstava ovogodišnje sezone u svetu – „Magbet“ u režiji Jirgena Goša. Takođe, proglašenje ovogodišnje nagrade zvaničnog žirija će se održati posle pomenute predstave u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari