Bitef predstavlja nove zvezde svetskog pozorišta 1Foto: Promo

Dvostruko izdanje ovogodišnjeg Bitefa (54/55), koje će od 13. do 25. septembra prikazati 14 predstava iz 10 zemalja koje se takmiče za Gran pri „Mira Trailović“, pored velikih imena koje poznajemo sa prethodnih festivala, poput Tomasa Ostermajera, Vima Vandekejbusa, Sebastijana Horvata, predstaviće našoj publici i nove zvezde svetskog pozorišta.

Na Bitef prvi put dolazi Filip Ken, jedan od najpoznatijih francuskih i svetskih reditelja srednje generacije, sa predstavom Farm Fatale, koja je nastala u koprodukciji njegove kompanije i teatra Kameršpilea iz Minhena.

U specifičnom, za njega prepoznatljivom vizuelnom okviru i ironijskom diskursu, Ken razvija nadrealnu viziju „ekološke revolucije“ koju pokreću nezaposlena strašila: ona su ostala bez posla usled različitih razloga, između ostalog, usled uništavanja gradskih bašta i udara korporacija na samostalne poljoprivrednike.

U okviru glavnog programa, na Bitefu će prvi put gostovati i Amanda Pinja, koreografkinja čileansko-meksičkog porekla koja je započela osvajanje svetskih scena.

Ona pred našu publiku stiže sa angažovanom i uzbudljivom koreografijom Klimatski plesovi.

Reč je o svojevrsnoj posveti koju Amanda Pinja pravi ekosistemima ugroženim projektima multinacionalnih kompanija, ali i kritici upućenoj savremenoj zapadnoj civilizaciji koja ne dovodi u opasnost samo prirodu, već i drevne kulture.

Tu je i mladi slovenački reditelj Žiga Divjak, dobitnik najrelevantnijih nacionalnih priznanja u ovoj zemlji, i trenutno jedan od vodećih pozorišnih stvaralaca.

Beogradskoj publici Divjak će se predstaviti predstavom Pluća (produkcija Slovenskog narodnog gledališča Drama Ljubljana), nastaloj po drami britanskog pisca Dankana Makmilana.

Ovo minimalističko ostvarenje zasnova se na vanserijskoj glumi dvoje mladih glumaca, i znakovitom i rediteljskom i scenografskom rešenju prostora, a tematski pripada programskoj celini Bitefa koja problematizuje ekološke izazove današnjice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari