Održana druga konferencija povodom 54. i 55. Bitefa 1foto Una Miletić

U Beogradu je održana druga konferencija za medije povodom najave dvostrukog, 54. i 55. izdanja Bitefa, koji će se održati od 13. do 25. septembra ove godine, saopšteno je danas.

Tema konferencije je bila predstavljanje pratećih programa Bitefa, kao i početak rada Festivalskog centra.

Kao što je već najavljeno, tematski fokus festivala koji će se održati pod sloganom Na ivici budućnosti biće na konceptu posthumanizma, u kontekstu sveta koji bi trebalo da bude manje antropocentričan. To je vizija sveta nastala, između ostalog, i iz svesti o globalnoj ekološkoj krizi, te mogućoj kataklizmi, a što su, takođe teme festivala.

Na konferenciji za novinare u Kombank dvorani su govorili umetnički direktor Bitef festivala Ivan Medenica, direktor Bitef teatra Miloš Latinović i Marijana Cvetković ispred platforme Zajedničko

Ivan Medenica je, predstavljajući prateće programe Bitefa, najavio one tradicionalne, kao što su Susreti sa autorima, After ten druženja u smanjenom obimu zbog okolnosti izazvanih pandemijom, Bitef biblioteka, Polifonija i Cirkobalkana, festival savremenog cikrusa koja se i ove godine realizuje u saradnji sa Cirkusferom, saopšteno je.

Prema navodima, i ove godine održaće se Filozofski teatar koji filozof Srećko Horvat u Beogradu realizuje u saradnji sa Majom Pelević. Horvatov sagovornik će biti srpski reditelj Želimir Žilnik.

Po Medeničinim rečima, ono što je novina u ovogodišnjem pratećem programu su radionice za domaće umetnike koje će držati francuski vizuelni umetnik Frank Vigru (autor predstave Fleš u glavnom programu) i koreograf Vim Vandekejbus iz kompanije Ultima vez koja nastupa na otvaranju Bitefa sa predstavom Tragovi, navodi se u saopštenju.

Centralni deo pratećeg programa će biti međunarodna konferencija na temu klimatskih promena i kriza koje iz njih proizilaze u organizaciji Bitefa i platforme Zajedničko pod nazivom Sedimo na grani: solidarnost ili sunovrat, u čijem radu će učestvovati tridesetak aktera iz oblasti umetnosti, politike, filozofije i aktivizma iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Belgije, Italije, Švajcarske, Meksika, Sirije, itd. 

Neki od učesnika su Franko Berardi Bifo, Boris Buden, Vim Vandekejbus, Srećko Horvat, Amanda Pinja, Haris Pašović, Dobrica Veselinović i Ivana Vilotijević, Sekretarka Grada Beograda za zaštitu životne sredine. Govoreći o konferenciji koja će se od 16. do 19. septembra održati na Skveru Mire Trailović, Medenica je istakao da će se ona baviti globalnim, političkim, društvenim, ali i posledicama ekološke krize koje utiču na pozorište, u produkcionom i umetničkom smislu. 

Ko-kustoskinja konferencije Marijana Cvetković rekla je da, ako se kao  zajednica i kao društvo ponašamo odgovorno prema svojim prirodnim resursima, onda moramo sve svoje aktivnosti u drugim oblastima organizovati po tim principima.

Konferencija ima raznovrsne teme i panele, u rasponu od onih koji tretiraju samu ekološku problematiku, preko onih koji se bave političkim aspektima krize sa naglaskom na održivom upravljanju gradovima i onih koji postavljaju filozofsko pitanje da li već živimo apokalipsu, do onih koji projektuju ekološki održiv koncept pozorišne produkcije, navodi se u saopštenju.

Tako bilo koja vrsta događaja i društvenog delovanja, pa i organizacija pozorišnog festivala, moraju se realizovati sa tom svešću. Kako je zaključila, ključna poruka konferencije je solidarnost, jer samo zajedničkim radom možemo doći do boljih uslova života.

Prodaja ulaznica počinje 26. avgusta putem sajta www.bitef.rs, a onlajn kupovinom ostvaruje se popust od 10 odsto.

Ulaznice možete kupiti i na blagajni Bitefa u Kombank dvorani.

Radno vreme blagajne je od 26. avgusta do 13. septembra 11 ‒ 15 časova osim nedeljom, a od 13. do 25. septembra svim danima 11 ‒ 15 časova i sat vremena pred početak predstave na mestu izvođenja.

Program Bitefa se realizuje uz poštovanje svih mera zaštite od korona virusa.

Broj ulaznica koji je pušten u prodaju je u skladu sa aktuelnom epidemijskom situacijom i važećim merama zaštite. U slučaju nepovoljne situacije i promene mera, Bitef zadržava pravo izmene programa i uslova određenih prilikom kupovine ulaznica.

Može doći do izmena u numeraciji kupljenih ulaznica ili poništavanja ulaznica uz povraćaj novca.

Sve eventualne promene će biti objavljene na sajtu i društvenim mrežama festivala, a organizatori apeluju na visok nivo individualne odgovornosti i solidarnosti svakog pojedinca.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.