Bitefovo “Epsko putovanje” od 22. do 30. septembra 1Foto: Sonja Žugić

Pod sloganom Epsko putovanje od 22. do 30. septembra biće održano 51. izdanje Bitef festivala, a umetnički direktor Ivan Medenica najavio je da će u glavnom programu biti sedam predstava koje će trajati ukupno 40 sati.

Epsko trajanje biće tako viđeno već u predstavi sa kojom će festival svečano početi 23. septembra u Sava centru u 18 časova. Kako je već najavljeno, “Olimp: u slavu kulta tragedije – predstava od 24 sata”, proslavljenog belgijskog reditelja Jan Fabra, traje 24 sata, a ovaj neobičan pozorišni događaj tretira rođenje tragedije u svojoj fundamentalnoj formi.

Takođe, tek nešto kraća – 14 sati, traje predstava “Kvizula!” engleske trupe Forsd Enterteinment, koja je na programu 22. septembra u danu Prologa, a i svi ostali naslovi sa glavnog programa posečne su dužine oko tri sata.

To su: dve predstave slovenačkog reditelja Jerneja Lorencija, “Biblija, prvi pokušaj” nastala u produkciji Slovenskog narodnog gledališča, baziranoj na biblijskim tekstovima, kao i predstava radnog naslova “Carstvo nebesko”, nastaloj u koprodukciji Bitef teatra i Narodnog pozorišta u Beogradu, a zasnovanoj na srpskoj epskoj književnosti, zatim “(Sa)slušanje” mladog iranskog reditelja Amira Reze Kuhestanija, “Sneg” čuvenog Talijateatra iz Hamburga u režiji Ersana Mondtaga, u čijoj se režiji završava „Epsko putovanje“ predstavom Istrebljenje.

Prema Medenicinim rečima, epsko u ovogodišnjem sloganu se pored trajanja predstava odnosi i na činjenicu da sve predstave imaju pripovedački modus više nego dramski, kao i na građi koja pre svega dolazi iz epa i mita, odnosno velikih naracija. Tako će 51. Bitef biti putovanje u epsku prošlost, poeziju, početke civilizacije i umetnosti, persijsku tradiciju…

Medenica ističe da se ovogodišnji Bitef bavi korenima naše civilizacije – šta je ona bila i iz čega je sve ono što živimo danas proisteklo. Kako kaže, političnost programa može se videti u trajanju samih predstav, budući da živimo u vremenu brzine, kratke forme vizuelne atrakcije… Obliku savremenog varvarstva, kako smatra.

– Civilizacija traži vreme za kontemplaciju, da nešto iskusimo. To jeste političnost, kada neko odluči da provede 24 sata na jednoj predstavi, ostvari jednu zajednicu sa drugim ljudima… Taj osećaj slobode jeste političnost. Ta predstava vas dovodi u stanje da sebe bitno preispitate, kao i granice koje ste sebi postavili, ali i koje vam je nametnulo društvo – kaže Medenica.

On je govoreći o programu naglasio da je dužnost Bitefa da prepozna važne mlade autore, pa će tako pred publikom ove godine biti predstave mlade nemačke zvezde Ersana Mondtaga, kao i slovenačkog reditelja Jerneja Lorencija.

Celodnevni događaji biće organizovani i u okviru pratećeg programa Bitefa, pre svega u okviru Bitef polifonije, ali i u okviru programa Showcase, koji će ove godine stranim gostima ali i domaćim novinarima, predstaviti najvažnije predstave mađarskih pozorišta u Subotici. Kao i svake godine Bitef će činiti i Razgovor sa autorima, Bitef Biblioteka, Tribine, kao i mnogobrojne After ten žurke.

Organizatori Bitefa najavili su i da će 13. septembra biti održana prezentacija festivala u Kulturnom centru Srbije u Parizu, gde će najvažniji kritičari i umetnici govoriti o jubileju – pola veka Bitefa.

Za organizaciju ovogodišnjeg festivala Grad Beograd je izdvojio 24 miliona dinara, dok je Ministarstvo kulture i informisanja odredilo 14 miliona. Budžet, prema rečima direktora Bitefa, čine i sredstva koja im dodeljuju sponzori.

Karte

Karte za predstavu Jana Fabra “Olimp: u slavu kulta tragedije – predstava od 24 sata” koja traje 24 sata u prodaji su po promo ceni od 2.900 dinara do 1. avgusta. Narednih mesec dana iznosiće 3.600, dok će pred sam festival stajati 4.500 dinara.

– Veliki sam optimista po pitanju publike. Ovo nije svakodnevno iskustvo odlaska u pozorište. Kada neko ide na rejv, on ne misli da će tamo provesti pola sata, pa posle otiči na večeru i napisati nekoliko mejlova pre spavanja. Ovaj odlazak u pozorište podrazumeva da kočnice popuste i da se publika prepusti tom osećaju. Mislim da umor ljudi upravo radi za ovu predstavu, jer kad ste umorni onda ste slobodniji – kazao je Ivan Medenica, odgovarajući na pitanje novinara kakve reakcije očekuje od publike u Sava centru. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari