Biti pesnik u Srbiji danas je neprimetno čudo

Povodom Svetskog dana poezije

Ostavite komentar


  1. „Pisma leta 26“ – prepiska Marine Cvetajeve, Borisa Pasternaka i Rajner Marije Rilkea, neizostavno Sen Džon Persa francuskog pesnika.

  2. Od zivih srpskih pesnika citam pesme Tomislava Markovica. U svemu ostalom sto sam imao prilike da cujem/procitam nema hrabrosti. Pesnik je nekad svojom hiper-senzibilnoscu i premonicijom ukazivao na dogadjaje pred nama, a danas nema dovoljno pesama ni o onome sto se desava danas a kamoli o onom juce i prekjuce. Kao da tamo nema niceg. Bez obracuna s tim ne interesuje me ni njihovo licno jer je „nesporazum“ vrlo moguc..

  3. „Lažni car Šćepan mali“ ; Luča mikrokozma ;
    Petar II Petrović Njegoš (Radivoje Tomov

  4. Sima Milutinović (sarajlija) „Igraljke uma“; Njegoš „Lažni car Šćepan Mali“; Pisma leta 0026″ – prepiska Marine Cvetajeve, Rajner Marije Rilkea, Borisa Pasternaka; „Morekazi“ – Sen Džon Pers

  5. Na referendumu bi verovatno najveci zivi srpski pesnik bio Radovan Karadzic. Izvini Matija.

  6. Pesnici treba da budu svoji, originalni, nije poželjno da oni propisuju drugim pesnicima i publici šta treba da bude poezija danas. Tema, stil, motiv samo su modni aspekti dela. Pesnik je pesnik po daru i ima raznih pesnika. Danas su preovlađujući agresivni konceptualni praktikanti – „pesnici“ menadžerski tipovi koji su društveno umreženi. Naziv pesnik ne može poneti bilo ko, degradiran je taj pojam. Ali suštinski pravi pesnik je uvek metafizičar bez obzira kom “ pravcu “ pripadao. Danas je govor poezije skrajnut i govori se o poeziji, piše se o poeziji. Publika je uglavnom pobegla od antipesnika anglosaksonskog usmerenja ( čitaj netalentovanih ). Adorno je još davno napisao da je ljubav prema samo jednom pravcu u umetnosti zapravo maskirana mržnja prema umetnosti u celini. Na primer neko voli samo ekspresionizam u slikarstvu a svo ostalo slikarstvo odbacuje…Kada intervjuišete pesnike ne povodite se za nagrađenima samo, ima onih koji nisu nagrađeni a veoma su daroviti…a čitani su

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 7. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.