Biti svoj i biti srećan 1

U prethodnih 25 godina svi ljudi koji su se bavili organizacijom i realizacijom ovog festivala uložili su puno energije, rada i ljubavi da bi Svečanosti izgledale ovako kako danas izgledaju, da budu presek savremene srpske kulturne scene i globalnih kulturnih fenomena – kaže za Danas Nikša Barlov, umetnički direktor Raških duhovnih svečanosti, koje će se ove godine održati u Raški od 16. do 19. avgusta.

Koncert Roberta Pešuta Manjifika 19. avgusta na Gradskom trgu u Raški, koncert španskog gitariste Danijela Kasaresa, u sali Doma kulture 16. avgusta, uz dve pozorišne predstave, književne tribine i dečje programe deo su ovogodišnjeg zanimljivog i dobro osmišljenog koncepta festivala.

Raške duhovne svečanosti postale su jedan od nezaobilaznih letnjih kulturnih događaja. Iz godine u godinu sve je više posetilaca.

– Zato ćemo ove godine na Svečanostima obeležiti neke značajne jubileje naše, ali i svetske kulture. Trideset godina od smrti Danila Kiša, 500 godina od smrti Leonarda da Vinčija i 50 godina od Vudstok festivala. Zanimljiva činjenica je da se datumi održavanja Raških duhovnih svečanosti i Vudstoka poklapaju, tako da je, ove godine, Vudstok bio inspiracija i za vizuelni identitet naše manifestacije, za slogan i za jedan od programa. Slogan „Biti svoj i biti srećan“ je simbolično podsećanje na šezdesete godine dvadesetog veka. Dekadu ispunjenu burnim istorijskim događajima, osvajanjem građanskih sloboda, velikim prodorima u kulturi, nauci i umetnosti, verovanjem da svet može biti bolji. Dekadu koja je simbolično počela izgradnjom Berlinskog zida, a završila se Vudstok festivalom. U ovom sloganu se krije suština našeg pogleda na Svečanosti, na umetnost i kulturu, i na život uopšte. Posetioce našeg festivala i ove godine očekuju raznovrsni i kvalitetni sadržaji, bogat pozorišni, književni i muzički program, tribine, predavanja, izložbe i zanimljivi sadržaji za najmlađe. Nadam se da ćemo dobrom organizacijom i kvalitetom ovogodišnjeg programa opravdati status člana elitne Evropske asocijacije umetničkih festivala (EFFE) – ističe za Danas Nikša Barlov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari