Foto: Glas Zaječara

Zaječarski bastioni, koji predstavljaju remek delo srpske vojne arhitekture XIX veka, nepoznanica su za javnost, a uzrok treba tražiti u činjenici da se ova prelepa utvrđenja u popisu imovine Ministarstva odbrane zvanično vode kao „magacinski prostor“, piše Glas Zaječara.

Do sada su već četiri puta raspisivane licitacije za njihovu prodaju, ali bezuspešno, na veliku radost zaječarskih planinara.

Zaječarske bastione danas su po prvi put obišli planinari iz Lajkovca, članovi PSD „Ćira“, i planinari iz Priboja, članovi planinarskog društva „LJeskovac“

Planinari su u sklopu svog boravka u Zaječaru najpre obišli spomenik palim junacima Timočke bune, nakon čega su se obreli na Istočnoj tvrđavi na Kraljevici, gde su prisustvovali predavanju na otvorenom o istorijatu ovog fortifikacionog sistema.

Planinari iz Lajkovca i Priboja sa oduševljenjem su saslušali priču o fortifikacionom sistemu „Bastioni“, i pri odlasku najavili su ponovni dolazak i obilazak i ostalih utvrđenja.

Ove godine u maju mesecu po četvrti put biće održan „Timočki maraton“, koji je posvećen očuvanju jedinstvenog fortifikacionog sistema nastalog u XIX veku.

Povezani tekstovi