Borac u životu i poslu 1 foto youtube

Jedna od najpoznatijih tekstopisaca s prostora bivše Jugoslavije, Marina Tucaković još jedna je od žrtvi virusa korona. Preminula je prekjuče posle duge borbe s kovidom-19.

Ostaće upamćena kao autorka stotina pesama od kojih su mnoge postale hitovi koji se pevaju decenijama unazad. Pisala je tekstove za mnogobrojne izvođače pop i folk scene sa prostora bivše Jugoslavije. Oliver Dragojević, Josipa Lisac, Masimo Savić, Zdravko Čolić, Oliver Mandić, YU grupa, Lepa Brena, DŽej Ramadanovski, Toše Proeski, Svetlana Ceca Ražnatović, Željko Samardžić, Željko Joksimović, Dragana Mirković, Jelena Karleuša samo su neki od izvođača njenih pesama.

Marina Tucaković rođena je u Beogradu 1953. godine. Iako je po obrazovanju bila diplomirani ekonomista, završila je Ekonomski fakultet u Beogradu, još kao tinejdžerka je počela da piše pesme.

Karijeru je započela pišući pesme za grupu Zana, a jedan od prvih hitova bila je pesma „Dodirni mi kolena“.

„Mi smo bili zajedno 41 godinu. Bilo je svega i svačega, postali smo i ostali porodični prijatelji. Ona je odredila moj životni put, razmenjivali smo savete koji su meni pomagali da komponujem muziku, a njoj da piše svoje dobre tekstove. Pamtim je kao osobu koja je bila podjednako veliki borac u životu i u poslu“, kaže za Danas kompozitor i frontmen grupe Zana Zoran Živanović Žika.

Ne treba zaboraviti da je bila autorka brojnih pesama za predstavnike Srbije na Pesmi Evrovizije, „Nije ljubav stvar2, kojom je Željko Joksimović predstavljao Srbiju 2012. godine, kao i „LJubav je svuda“ za „Moje 3 za Evrosong 2013. godine.

Napisala je i sve tri numere za festival 3 pa 1, na kojem je odabran kandidat za Pesmu Evrovizije 2010. godine.

„Marina je bila i zauvek će biti jedna od naših najplodnijih i najboljih tekstopisaca. Ali, pored svih uspeha koje je postigla u životu, a bilo ih je mnogo, bila je žena majka, žena borac, žena prijatelj, i zato će živeti kroz sve reči koje je napisala. NJena želja da počiva kraj svog sina, a ne u Aleji velikana, duboko me je dirnula. To samo potvrđuje njenu ljudsku i majčinsku grandioznost. Marina će zauvek živeti u svojim pesmama, a u srcima nas, koji smo je poznavali, sasvim sigurno će počivati na mestu koje se zove – „Nezaborav“, kaže za Danas književnica i nekadašnja TV voditeljka Jelena Bačić Alimpić.

Marina Tucaković je bila u braku sa kompozitorom Aleksandrom Radulovićem Futom. Bila je majka dvojice sinova – Milana i Miloša, koji je u 2008. sa 24 godine preminuo u porodičnoj kući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari