Branislav Dimitrijević o uništavanju ploče Mileni Dravić i Draganu Nikoliću: Izgleda da ćemo uskoro u javnom prostoru imati jedino Mladiće i Putine 1Foto: Beoinfo/Arhiva

Tamo gde imate poslanike u Skupštini čija se “politika” svodi na cepanje strana iz udžbenika i razne javne hajke i optužbe, nije ni čudo da svaka budala može slično to da radi u javnom prostoru. Ne mogu ni da zamislim zašto nekome smeta uspomena na naše slavne glumce osim da oni pripadaju vremenu koje ova i ovakva savremenost želi pod hitno da izbriše, kaže za Danas istoričar umetnosti Branislav Dimitrijević.

– Na tom brisanju se temeljno radi 30 godina, a poseban “target” je upravo period prosvećenog socijalizma, tog za našu kulturu “Periklovog doba”, kako je to jednom izgovorio reditelj i pisac Živojin Pavlović, u čijim su filmovima svoje velike uloge imali upravo Milena Dravić i Dragan Nikolić. Izgleda da ćemo uskoro u javnom prostoru imati jedino Mladiće i Putine. To su izgleda glavni heroji ovog vremena –  dodaje on zamoljen da prokomentariše to što je spomen tabla čuvenom glumačkom paru uništena

Istoričarka umetnosti Irina Subotić takođe smatra da su vrednosti koje se danas neguju u javnom prostoru u potpunoj suprotnosti sa vrednostima koje vezujemo za Milenu Dravić i Dragana Nikolića, kao i da je kultura sećanja kod nas inače na veoma niskom noivou.

– Kultura sećanja je na veoma niskom nivou kod nas, čak i onda kada se neko potrudi da ostavi traga o nekom i nečemu što je značilo u nekom istorijskom kontekstu pojavljuju se veoma mnogo i veoma često negativni komentari negativna ponašanja i destruktivne delatnosti kao što se sada to desilo sa spomen tablom Mileni Dravić i Draganu Nikoliću. Oboje su omiljeni likovi iz naše prošlosti, naše mladosti, naše pozorišne, i filmske umetnosti i uopšte neko ko je je nivo televizije podigao na visoki rang koji smo svi voleli. Zašto baš njima da se to desi, nije jasno ali ja to tumačim apsolutno jednim odsustvom znanja ko su te ličnosti, uopšte šta znači spomenik i uopšte šta znači poštovanje prošlosti. Isto tako čini mi se da oni mogu da budu protumačeni kao neko ko je sasvim suprotan vrednostima koje se sada gaje. – kaže Subotić.

Prema njenim rečima taj aktuelni sistem poremećenih vrednosti na “Hepiju” i njemu sličnim televizijama postaje merodavan u svakodnevnom životu.

– Nažalost, sada se gaje vrednosti koje nam pružaju Hepi televizija, rijaliti šoui gde se najgori izazovi i strasti uzimaju kao merodavni za svakodnevno ponašanje. Sa tih televizija se sve to prenosi u svakodnevni život, postajemo destruktivni, negativni, postajemo neko ko mrzi, ko se suprostavlja svemu što bi u nekom civilizovanom svetu bila vrednost – ističe Irina Subotić.

Prema njenim rečima pored pomenutih televizija, žuta štampa takođe ima ogroman uticaj u afirmaciji banalnosti.

– Žuta štampa neguje banalnosti, omalovažava vrednosti a strašno je što se to dotiče nečeg što je visoki civilizacijski nivo za koji smo se vekovima borili. Sada se vraćamo unazad, neka involucija se dešava, neko gubljenje svih vrednosti i to je velika opasnost za našu sadašnjost, za našu budućnost a posebno za mlade generacije koje nemaju prilike da vide mnogo toga dobroga u javnosti. – zaključuje Irina Subotić.

Spomen tabla posvećena glumačkom paru Mileni Dravić i Draganu Nikoliću, koja se nalazi u Beogradu, na trgu koji nosi njihova imena, uništena je preneli su domaći i mediji kao i mediji u regionu. U naslovu za ovu vest stoji i ocena ovog čina – “sramota”

N1 navodi da je ploča pretpela tolika oštećenja da se uopšte ne vide imena glumaca. Reporterka N1, je javila da se ne zna kako je tabla oštećena.

U jednoj od ulica se izvode radovi, pa ne može da se pouzdano zna da li je to posledica radova ili je neko namerno oštetio spomen ploču.

Informacija je najpre prethodnog dana objavljena na društvenoj mreži Tviter, a incident je prijavljen na servis Beokom @prijaviproblem. Sa te adrese je odgovoreno da je prijava poslata nadležnoj inspekciji.

Skrnavljenje spomenika ovde nije novost, samo su u poslednje vreme ti slučajevi češći i bizarniji.

I spomenik piscu Branku Ćopiću, koji je postavljen na Malim stepenicama, ovog proleća je gotovo svakodnevno bio meta vandala, da ne pominjemo zagađivanje javnog prostora takozvanim muralima koji veličaju ratne zločince i strane predsednike čije su ruke do lakata umrljane krvlju nedužnih civila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari