Branka Selaković, dobitnica užičke književne nagrade „Milutin Uskoković“: U ovim nemirnim vremenima svi smo napeti 1Foto: Privatna arhiva

„Bila sam iskreno ganuta vešću o nagradi i radovala sam se kao dete. Dobijala sam i druge nagrade koje su, možda, u formalnom smislu značajnije, ali ova nagrada za mene ima poseban, lični sentiment“.

To je kazala književnica i novinarka Branka Selaković, dobitnica prve nagrade na konkursu „Milutin Uskoković“ za najbolju neobjavljenu pripovetku na  srpskom jeziku u 2022. godini, koja joj je uručena u Narodnoj biblioteci Užice.

Užičanka, koja dvadesetak godina živi i radi u Beogradu, nagrađena je za pripovetku „Koštica avokada“.

Druga nagrada je uručena Tihomiru Stevanoviću, koji je rođen u Priboju, a živi u Mladenovcu, za priču „Gustav“, a treća – Pavlu Zeljiću iz Loznice za pripovetku „Čudo percepcije“.

Konkurs, kojim se neguje sećanje na znamenitog pisca Milutina Uskokovića (Užice, 1884 – Kuršumlija, 1915), trideseti put je raspisala Narodna biblioteka Užice.

Branka Selaković, dobitnica užičke književne nagrade „Milutin Uskoković“: U ovim nemirnim vremenima svi smo napeti 2
Nagrađeni autori/Foto: Privatna arhiva

Osim tri nagrađene pripovetke, još sedam priča, po izboru žirija, biće objavljeno u časopisu za kulturu i umetnost Međaj, čiji izdavač je Narodna biblioteka Užice.

„Milutin Uskoković je promenio tok srpske književnosti, unevši u nju građanski duh i nijedan student književnosti ne može da okonča studije, nijedan pisac ne može da se bavi književnošću, ukoliko nije pročitao njegova dela“, rekla je dobitnica nagrade.

Za svoj rodni grad je, kaže, veoma vezana i navodi da je važno to što Narodna biblioteka Užice neguje uspomenu na Uskokovića i što vodi računa o piscima koji su rođeni u Užicu, a žive i stvaraju negde drugde.

Branka Selaković, dobitnica užičke književne nagrade „Milutin Uskoković“: U ovim nemirnim vremenima svi smo napeti 3
Foto: Privatna arhiva

Nagrađenu priču, objašnjava, napisala je kada je izašla iz porodilišta i biće to, najavljuje, „početak ciklusa kojim će se baviti majčinstvom“.

„U ovim nemirnim vremenima, kada smo svi napeti, kada sa svih strana duvaju razni vetrovi, potrebno je spustiti se, uzeti dah ispod tog nivoa buke. Mislim da mi umetnost to pruža, tako da je ova priča bila distanca, otklon i sjajan udah od svega toga“, navela je književnica.

U pobedničkoj priči, članica žirija dr Ljiljana Kostić, profesorka na Pedagoškom fakultetu u Užicu, prepoznala je „ženski narativ“ i navela da je „napisana na zanimljiv način, iz pozicije koja je ženama poznata u postnatalnom periodu“.

„Prikazala je tok svesti jedne žene kroz njenu borbu između ljubavi i straha, a u takav narativ je unela Murakamija, Miljenka Jergovića i ostale književnike“, dodala je prof. dr Kostić.

Branka Selaković, dobitnica užičke književne nagrade „Milutin Uskoković“: U ovim nemirnim vremenima svi smo napeti 4
Ljiljana Kostić i Gojko Tešić/Foto: Prvatna arhiva

Osim nje, o nagradama su odlučivali predsednik žirija prof. dr Gojko Tešić i prof. dr Slavko Petaković, a na konkurs je prispelo 50 pripovedaka 30 autora iz Srbije, država regiona, Francuske, Nemačke i Australije.

„Koštica avokada“ je, oceno je prof. dr Tešić, „posve drugačija od priča od onih koje su pristizale na konkursima poslednje četiri godine“, koliko je on u žiriju.

„To je apoteoza novorođenom biću, a istovremeno je priča koja ima posebne segmente o strahu, smrti, piscima, čitanju“, ocenio je prof. dr Tešić i dodao da se „tri nagrađene priče ne razlikuju po kvalitetu, ali su sasvim drugačije“.

Književnica i novinarka  

Branka Selaković je rođena u Užicu 1985. godine. Završila je Filozofski fakultet u Beogradu. Objavila je romane: „Narcisi bojeni crno“, „Kapija“, „Ljuta sam“ i „Glineni kralj“, knjige priča: „Einai“ i „Sinkopa“ i zbirku poezije „Rez na rebru“. Njene pesme i kratke priče, za koje je nagrađivana, prevedene su na nekoliko svetskih jezika. Osim književnosti, bavi se novinarstvom i sarađuje sa regionalnim portalom Al Džazira Balkans i intervuiše ličnosti iz kulture i umetnosti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari