Bred Pit, glumac i vajar: Nezaboravne slike bola holivudske zvezde 1Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Mnogi su lice Breda Pita opisali kao „izvajano od bogova“, ali malo ko bi ga do sada definisao kao vajara, iako je i u ovoj stvaralačkoj disciplini uspeo da impresionira ne samo publiku nego i stručnjake kada je nedavno debitovao sa svojim prvim likovnim radovima u Muzeju umetnosti Sara Hilden u finskom gradu Tempareu gde ih je predstavio zajedno sa delima muzičara Nika Kejva i umetnika Tomasa Husega na izložbi pod naslovom “Mi”.

Sam Bred Pit je bio izrazito skroman, dajući izjave o ovoj svojoj novoj zanimaciji rekavši da svoje bavljenje keramikom ne vidi kao umetnost nego kao “samačku, vrlo tihu i taktilnu vrstu sporta”, da je grnčarijom počeo da se bavi nakon razvoda sa Anđelinom Džoli i da mu je u usmeravanju pomogao iskusniji Husego.

Kazao je Pit i da su njegove skulpture nastale iz onoga što se zove “radikalno sopstvo”, da referišu na greške koje je u životu pravio u svojim vezama, dakle, sve ono što bi upućivalo na terapeutsko bavljenje nekim kreativnim “handmade” radom, koje sebi u najboljim uslovima mogu da priušte bogati i slavni.

Ali što reče, umetnički kritičar Gardijana Džonaton Džons “u redu je terapija, ali šta je s rezultatima? Pa, i oni su vrhunski, kako je podrebno ocenio u svom tekstu analizirajući fotografije Pitovih radova za koje je rekao da su oštre i nezaboravne slike bola i nasilja, kao da ni on sam nije mogao da veruje da će egzaltirano u naslovu svog teksta zaključiti “Šokantno, ispostavilo se da je Bred Pit veoma dobar vajar”.

Zvezda Holivuda počela je da se bavi keramikom tokom snimanja filma “Bilo jednom u Holivudu” kada je pozvao i svog kolegu Leonarda Di Kaprija da se opuste zajedno u stvaranju grnčarije u Pitovom kućnom studiju i da na taj način, kako komentarišu strani mediji, zaboravi probleme u vezi sa francuskim vinogradima čiji je suvlasnik sa Džoli.

Ko međutim prati karijeru ovog odličnog “metod” glumca, kako je sam sebe jednom ocenio, ko zna o Pitovim društveno angažovanim i humanitarnim aktivnostima, o njegovim strastima i osetljivosti možda se i neće mnogo iznenadati ni ovim njegovim iskorakom budući da se i iz onoga što je ranije izjavljivao dalo naslutiti da u njemu čuči više talenata.

“Želeo bih da dizajniram nešto poput grada ili muzeja. Želim da radim nešto ručno, a ne samo da igram golf koji je sport verske desnice”.

Malo se šalio a malo i u zbilji jednom rekao da bi želeo da dizajnira svoj vozni park prikolica, da bi da snimi album kao Dženifer Lopez ali u akustičnoj verziji. Izjavio je i da će možda dizajnirati liniju odeće kao Diddi ali će kod njega sve biti od sintetičkog krzna.

Ovaj dvostruki oskarovac rođen je 18. decembra 1963. u Šoniju, Oklahoma, a odrastao je u Springfildu u Misuriju. U srednjoj školi se bavio sportom, debatom, učeničkom upravom i školskim mjuziklima. Studirao je novinarstvo s fokusom na oglašavanje.

Pre nego što je postao uspešan u glumi, izdržavao se vozeći striptizete u limuzinama, premeštajući frižidere i oblačeći se u ogromno pile dok je radio za El Pollo Loco. Prva supruga mu je bila glumica Dženifer Eniston, a druga Anđelina Džoli. Otac je šestoro dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari