Bred Pit i Nik Kejv dele istu strast, a nije ni film, ni muzika: Sinoć su iznenadili Fince 1Foto:Profimedia Nik Kejv i Bred Pit

Glumac Bred Pit i muzičar Nik Kejv debitovali su kao vajari na izložbi u Muzeju umetnosti Sara Hiden u Tampereu u Finskoj, pišu strani mediji. Oba novopečena vajara stvarali su radove u dijalogu s iskusnijim britanskim umetnikom Tomasom Husegom, a izložba koja nosi naslov „Mi“ biće otvorena do 15, januara 2023.

„Za Nika i mene ovo je novi svet. Jednostavno se osećam dobro“,  rekao je Bred Pit za finsku televizijsku kuću Yle na ceremoniji otvaranja, prenosi Jutarnji list.

Njegovih devet radova u sklopu izložbe uključuju veliki gipsani panel koji predstavlja pucnjavu, kao i niz silikonskih skulptura u obliku kuće, od kojih je svaka pogođena mecima različitog kalibra.

„Ovde se radi o samorefleksiji, o tome gde sam pogrešio u svojim vezama, gde sam suučesnik“,  rekao je Pit na otvaranju.

On je dodao da je njegov rad proistekao iz onoga što se naziva „radikalnim sopstvom“.

„Postajem stvarno brutalno iskren prema sebi, uzimam u obzir one koje sam možda povredio, trenutke u kojima sam pogrešio“,  objasnio je Pit.

Kako navodi Jutarnji list holivudska zvezda se okušala u grnčarstvu nakon razvoda od Anđeline Džoli, provodeći i do 15 sati dnevno u Husegovom ateljeu u Los Anđelesu još 2017. godine.

Za “GQ” Bred Pit je u avgustu izjavio da svoje bavljenje keramikom ne smatra umetnošću, već kao „samačku, vrlo tihu i taktilnu vrstu sporta“.

Pitov neočekivani dolazak iznenadio je Fince budući da njegovo učešće na izložbi nije prethodno najavljeno.

„Ovo je uzbudljivo i prekrasno“,  rekla je glavna kustoskinja muzeja Sarianne Soikkonen za Agenciju Frans – Pres.

Dodala je da je na Husegovu odluku da uključi svoje prijatelje u izložbu oblikovala pandemija i događaji iz privatnog života.

Nik Kejv, takođe je imao svoj debi u ikovnom polju, prenosi „The Art Newspaper“.

Kejv se predstavio s „glaziranim keramičkim figuricima koje prikazuju život Đavola na 17 stanica, od nevinosti, kroz iskustvo suočavanja sa smrtnošću“, Đavo: Život je prvi veći deo pećinskog vizuelnog dela.

Sadrži 17 pojedinačnih komada u rasponu od 15 do 50 cm visine, svaki ručno izrađen i oslikan.

Kako stoji na sajtu „The Art Newspaper“, estetski, serija ukazuje na Kejvovo interesovanje za viktorijanske figurice Stafordšir Flatback, čiji je kolekcionar .

Oba nova vajara stvarala su dela s Husegom, koji je prepoznatljiv kao vajar, iako se na izložbi „Mi“ predstavio i s brojnim slikama.

Husego je  izložio i svoje nove skulpture od sekvoje i gipsa, koje je napravio kao odgovor na radove iz kolekcije Sara Hilden fondacije. Govoreći o svojoj odluci da priredi zajedničku izložbu s Kejvom i Pitom Husego je rekao:  ,„Ja nisam ja. Ja sam MI!“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari