Bregoviću nagrada „Šaban Bajramović" 1foto Miloš Miladinović

Na ovogodišnjem 27. Nišvilu nastupiće 850 izvođača u okviru 250 muzičkih, pozorišnih, filmskih i strip programa na 15 stejdževa, a festival će se održati pod sloganom „Korak unazad“, saopštili su danas organizatori festivala na konferenciji za novinare.

– Slogan ovogodišnjeg festivala “Korak unazad” upozorava da smo u svim festivalskim aspektima – od organizacije, preko podrške države, institucija i sponzora, do nedostatka majstora za sve što nam je neophodno, morali da se povučemo korak unazad. Međutim, nismo ga napravili “jedino” u kvalitetu programa, koji predstavlja veliki postkovid iskorak, sa ciljem da se festival vrati na period pre pandemije. Biće to jedan od samo tri evropska festivala koja se održavaju ove godine – rekao je direktor Nišvila Ivan Blagojević.

On je kazao da glavni muzički program počinje 12. avgusta i trajaće do 15. avgusta, a prethodiće mu šesti Nišvil teatar, u kojem će učestvovati osam inostranih pozorišnih trupa. Prve večeri festivala će tradicionalno biti uručena nagrada za životno delo, koju je ove godine dobio Jova Radovanović, zaštitno lice benda Sedmorica mladih.

Dobitnik nagrade „Šaban Bajramović“ za fuziju džeza sa drugim pravcima je Goran Bregović i ona će mu biti uručena 14. avgusta, kada će zajedno sa Nišvil big bendom izvesti nekoliko svojih kompozicija u džez aranžmanima. U drugom delu koncerta pridružiće im se njegov Orkestar za svadbe i sahrane. Bregović će, takođe, prvi put obići Spomenik Šabanu Bajramoviću, za čije je podizanje 2010. godine bio prvi donator.

– Goran Bregović je sigurno jedan od najomiljenijih, a istovremeno i najkuđeniji muzičar sa ovih prostora. Ali, kako činjenice govore – on je sigurno najuspešniji umetnik sa područja Balkana na polju muzike u svetskim okvirima… Njegov komad se može prepoznati već na prvom slušanju i čini se da se obraća čitavoj planeti, bez razlika koje nameću rasa, pol, godište ili religija. Ako se postavlja pitanje šta je Bregović: savremeni kompozitor, tradicionalni muzičar ili rok zvezda, on nije morao da bira – uzeo je sve i stvorio muziku koja je istovremeno univerzalna i nepogrešivo njegova – navodi se između ostalog u obrazloženju nagrade.

Na otvaranju Nišvila, u četvrtak 12. avgusta, nastupiće između ostalih dugogodišnji član Rolingstounsa Daril Džons sa svojim trijom Stoun Rajders. Biće to jedini nastup Stoun Rajdersa u Evropi ove godine. Sledeće večeri hedlajneri će biti Stenli Džordan, koji će se predstaviti programom “Stenli Džordan svira Džimija Hendriksa”, kao i Sevdah Bebi i Ivana Vladović. U subotu, 14. avgusta, nastupiće između ostalih Leb i sol, kvartet koji čine Džon Rajli, Ratko Zjača, Renato Čiko i Vid Džemnik, kao i Goran Bregović. Završno veče je rezervisanio za hedlajnere Antoni B. i Haus of Ridim.

– Oni koji budu želeli da posete Nišvil moraće da imaju potvrdu o vakcinaciji protiv kovida 19 ili potvrdu da su negativni na korona virus. Za one koji to nemaju obezbedili smo brze testove na samom ulazu. Test neće biti skuplji od hiljadu dinara – rekao je Blagojević.

On je dodao da su zbog korone troškovi organizacije „skoro duplirani“, pošto između ostalog festival plaća izvođačima testove na kovid 19, a „uvek mora da ima i plan ukoliko dođe do otkazivanja“. Cena pojedinačne karte je 1.750 dinara, dok komplet za sve četiri večeri staje četiri hiljade dinara, što „nije komercijalno“, pošto “posetilac Nišvila za 15 evra dobije ono što na drugim evropskim festivalima košta deset puta više”.

“Fantomske priče”, u režiji čelnika Nišvila

Blagojević je kao jednu od “poslastica” Festivala najavio i premijeru mjuzikla “Fantomske priče”, koju je sam režirao, dok je koreografkinja mjuzikla Maja Mitić, inače umetnička direktorka Nišvil teatra. Glavnu ulogu igraće Mateus Tiburi, glumac i plesač iz Brazila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari