Brisanje konstruisanih odnosa „visoke i niske umetnosti”: Izložba „Svetla prošlost, blistava budućnost" 1Foto: Promo

Na izložbi „Svetla prošlost, blistava budućnost“ Marijane Markoske, koja se u utorak 19. septembra u 19. časova otvara u prostorijama Centra za kulturnu dekontaminaciju, predstavljeni su radovi koji su nastali u periodu od 2007. do 2023. godine.

Izloženi radovi otvaraju prostor za kritičko preispitivanje dvostruke uloge kulture sećanja kao tranzicijske paradigme, koja nam sa jedne strane zbog zagledanosti u prošlost zamagljuje sadašnjost, a sa druge ukazuje na emancipatorski potencijal i otvara pogled ka horizontu
budućnosti.

U svojim radovima, Markoska uspostavlja otvoreni dijalog sa antičkom, modernističkom, masovnom i undergound kulturom, brišući konstruisane odnose „visoke i niske umetnosti”, poigravajući se sa njihovim različitim medijskim pojavnostima.

Izložba je otvorena za posetioce radnim danima i subotom od 12 do 19 časova, do 28. septembra. Kustosi: Aleksandra Sekulić i Dejan Vasić.

O umetnici:

Marijana Markoska (1975., Beograd) završila je osnovne studije slikarstva (2001.), magistarske studije digitalne umetnostii (2007.) i doktorske umetničke studije digitalne umetnosti (2011.) na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Koristeći kulturu sećanja, bavi se identifikacijom, ličnim i društvenim identitetom, a kao medijum najčešće koristi kompjutersku umetnost i video, uz
povezivanje likovne i vizuelne umetnosti sa popularnom kulturom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari