“Brodvejske vragolije” Pozorišta na Terazijama i prva dečija opera “Dečja soba” na 56. Mokranjčevim danima na radost negotinske publike 1Brodvejske vragolije/Foto: Dom kulture Negotin

Prva dečija opera u Srbiji, “Dečja soba” nastala 1941. godine i danas je pravi način da se najmlađa publika uvede u svet opera. A kada ta mlada publika stasa , onda će s uživanjem pratiti i mjuzikle poput “Brodvejskih vragolija” Pozorišta na Terazijama koje su kao i “Dečja soba” izvedene u okviru 56. “Mokranjčevih dana” koji su u toku u Negotinu.

Koncipirani i ove godine da svojim programima publici omoguće otkrivanja čarobne moći muzike i njenih izvođača “Mokranjčevi dani” brinu i o najmlađoj publici dovodeći u Negotin prvu dečiju operu u Srbiji.

„Dečja soba“ prva dečija opera koja je u klasičnoj operskoj formi napisana u Srbiji iIzvedena je prvi put . februara 1941. godine, a prošle godine na zatvaranju BEMUS-a nakon višedecenijske pauze ovo delo izvelo je Muzičko operska teatarska organizacija MOTO.

Ovu operu je po motivima istoimene kratke priče, naše poetese Desanke Maksimović, komponovao Milenko Živković i po oceni muzičkih stručnjaka, predstavlja idealan način da se najmlađa publika uvede u svet opere.

“Brodvejske vragolije” Pozorišta na Terazijama i prva dečija opera “Dečja soba” na 56. Mokranjčevim danima na radost negotinske publike 2
„Dečija soba“ /Foto: Dom kulture Negotin

Muzičko-scenske zanimljive slike koje su se odvijale na pozornici negotinskog Doma kulture netremice su pratili i deca i roditelji, potvrđujući pretpostavku organizatora festivala da će najmlađa publika uživati u čarima maštovite “Dečije sobe” koju potpisuju MOTO i Malo pozorište Duško Radović.

Negotinci su imali i privilegiju da u njihovom i gradu Mokranjca novu pozorišnu sezonu započne beogradsko Pozorište na Terazijama igrajući mjuzikl „Brodvejske vragolije“, u režiji Nebojše Bradića.

-“Mokranjčevi dani” su praznik kulture u Srbiji i svakom ansamblu i pojedincu je stalo da se nađe u programu tako da je meni veliko zadovoljstvo što predstava “Brodvejske vragolije” koju sam režirao u Pozorištu na Terazijama ovde ima svoje premijerno izvođenje. Predstava je, razume se, izvedena u jednom drugom vremenu, ali svaka festivalska pozornica je i nova prilika za njeno potvrđivanje– rekao je reditelj Nebojša Bradić.

Festivalska publika je uživala u “Brodvejskim vragolijama”, mjuzikl u o mjuziklu kroz koji ih je znalački vodio Svetislav Goncić, tumačeći vrnog poznavaoca i ljubitelja mjuzikla koji slušajući svoju omiljenu ploču na scenu izvodi ansambl predstave posvećene velikoj zvezdi mjuzikla koja zbog ljubavi napušta scenu.

Publici je sinoć priču o toj i drugim ljubavima pripovedao Svetislav Bule Goncić, zajedno sa Tatjanom Dimitrijević, Slavenom Došlo, Jelenom Jovičić, Milošem Đorđevićem, Valentinom Pavličić, Miroljubom Turajlijom, Duškom Radovićem koje je publika nagradila ovacijama i aplauzom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari