Mokranjčevi dani u znaku muzike: U Negotin stižu brojni umetnici iz Srbije i inostranstva 1Foto: Dom kulture Negotin

Mokranjčevi dani jedan od najstarijih i najuglednijih muzičkih festivala u Srbiji i ove će godine u Negotin, rodni grad Stevana Stojanovića Mokranjca, dovesti mnogo brojne umetnike iz zemlje i inostranstva. U prvom plaću biće horska muzika, ali i drugi pažnje vredni programi: koncerti, opera, mjuzikl, izložbe, promocije knjiga tokom sedam festivalskih dana.

Stevan Stojanović Mokranjac je koristeći najraskošniji instrument – ljudski glas bio utemeljivač horske muzike u Srbiji, kao i najprecizniji muzički hroničar svog vremena.

Negotin, rodni grad ovog kompozitora svetski glas šezdesetih godina prošlog veka sačinio mu je jedinstveni legat – muzički festival Mokranjčevi dani.

Ovogodišnji 56. po redu biće održan od 10. do 16 septembra, a na festivalske programe reakcije javnosti su povoljne, saznajemo u Domu kulture „Stevan Mokranjac“ Negotin koji je organizator festival.

Mokranjčevi dani u znaku muzike: U Negotin stižu brojni umetnici iz Srbije i inostranstva 2
Gradski trg Negotin uoči Mokranjčevih dana/Foto: Dom kulture Negotin

-U koncepciji Mokranjčevih dana svaki koncert je reprezentativan, a počev od otvaranja Festivala, 10. septembra, do njegovog zatvaranja, 16. septembra, svakodnevno su planirani nastupi umetnika među kojima ima onih koje naša publika već poznaje, ali nam predstoje i lepa nova otkrivanja čarobne moći muzike i njenih izvođača – rekla nam je direktorka negotinskog Doma kulture Jovanka Stefanović Stanojević.

Naša sagovornica ističe da će u prvom planu biti horska muzika na kojoj počiva i cela ideja Mokranjčevih dana.

Mokranjčevi dani u znaku muzike: U Negotin stižu brojni umetnici iz Srbije i inostranstva 3
Hor Mokranjac Beograd/Foto: Dom kulture Negotin

-Počev od horova koji će nastupiti na tradicionalnom Natpevavanju prvog festivalskog dana, očekuju nas programi koje su za gostovanje u Negotinu pripremili, Hor „Mokranjac“, sa Кatarinom Stanković, Mešovitog hora RTS-a pod upravom maestra Bojana Suđića i Akademskog „Collegium musicum“, sa dirigentkinjom Draganom Jovanović – kaže Jovanka Stefanović Stanojević.

Beogradski Hor „Mokranjac“ prošlogodišnji pobednik Natpevavanja, održaće koncert duhovne muzike u Hramu Svete Trojice u Negotinu u kome će maestro Bojan Suđić sa mešovitim horom RTS-a izvesti kapitalno delo horske muzike, jevrejsko-nemačkog kompozitora Alfreda Šnitkea.

Završno festivalsko veče pripašće horu Kolegijum muzikum i programu naslovljenom „Tragovi iz sazvežđa Regula“.

Festival Mokranjčevi dani brine i o najmlađoj publici, pa će tako biti i ove sezone koja u Negotin dovodi izvođače prve srpske opere za decu „Dečja soba“ navodi naša sagovornica.

Pojašnjava da je ova opera izvedena prvi put 1941. godine, a prošlog novembra na zatvaranjuBEMUS-a, nakon sedam decenija „Dečju sobu“ izvelo je Muzičko opersko teatarska organizacija MOTO.

– Još jedna posebnost se vezuje za ovu operu, a to je libreto budući da ga je kao jedini izlet u operski fah radila naša poetesa Desanka Maksimović. Mislim da će naša najmlađa publika zajedno sa svojim roditeljima uživati u čarima maštovite „Dečje sobe“ – kaže za Danas direktorka negotinskog Doma kulture.

Mokranjčevi dani u znaku muzike: U Negotin stižu brojni umetnici iz Srbije i inostranstva 4
56. Mokranjčevi dani Negotin/ Foto: Dom kulture Negotin

Ističe takođe da Mokranjčevi dani u Negotin dovode i mnogobrojni ansambl Pozorišta na Terazijama i „Brodvejske vragolije“, reditelja Nebojše Bradića i da su reakcije publike na najavu ovog poznatog mjuzikla nagoveštaj da će se verovatno tražiti i karta više.

-Programski koncept 56. Festivala zadržao je osnovne stubove: Natpevavanje, uz učešće horova iz Srbije i Republike Srpske, kao i horske ali i kamerne koncerte sa izvođenjem dela srpskih kompozitora. Dela Aleksandre Vrebalov, koja će i besediti na otvaranju Mokranjčevih dana i u njenom prisustvu izvodiće Gudački kvartet TAJJ, iz Novog Sada. Ostvarenja kompozitora Dejana Despića, publici u Negotinu, predstaviće Кamerni ansambl 13 gudača, sa umetničkim rukovodiocem i dirigentom Srđanom Sretenovićem iz Beograda. Sa njima će nastupiti i naš poznati flautista Ljubiša Jovanović – navodi tek deo bogatog i raznovrsnog festivalskog programa koji će se dešavati u više prostora: Domu kulture, negotinskoj Crkvi Svete Trojice, na gradskom trgu, porti crkve u Mokranju, Mokranjčevoj rodnoj kući, negotinskoj biblioteci, Jovanka Stefanović Stanojević.

U Mokranju, mestu porekla porodice Mokranjaci ove godine odvija se program Niti tradicije, koncerti Кlasika u 11 biće na gradskom trgu, u umetničkoj školi odvijaće se dirigentski seminar, tokom festivala biće na naučnoj tribini biće reči o analitičkim izazovima Šeste rukoveti Stevana Mokranjca, u galeriji Doma kulture biće postavljene dve izložbe, tokom festivala organizovane i promocije knjiga.

Onaj najznačajniji deo je svako Natpevavanje horova u kome se ove godine za Stuteutu Mokranjca nadmeću četiri hora iz Srbije i Bosne i Hercegovine: Novosadski kamerni hor, Novi Sad, Srpsko crkveno pjevačko društvo Bogoljublje, Doboj, zatim Omladinski mešoviti hor Simonida, Beograd i Кamerni hor Кerubini, Banja Luka Кonfucijevog instituta Univerziteta u Banja Luci

Žirijem „natpevavanja“ predsedava Prof. dr Sonja Marinković, muzikolog koja je i selektorka Mokranjčevih dana, a u žiriju su i dr Кatarina Stanković, dirigentkinja i Aleksandra Vrebalov, kompozitorka.

Po tradiciji, Mokranjčevi dani i ovog puta počinjusvečanim otvaranjem u dvorištu Mokranjčeve rodne kuće poganjem cveća na spomenik čuvenom kompozitoru, pozdravnom rečju predsednika opštine Vladimira Veličkovića i besedom kompozitorke Aleksandre Vrebalov.

Festival će zvanično otvoriti predstavnik Ministarstva kulture nakon čega će beogradski Hor Mokranjac i horovi iz Negotina zajedno izvesti Mokranjčevu Šestu rukovet, nezvaničnu himnu Negotina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari