"Buntovnik sa razlogom": Svetska premijera filma o Nikoli Stojanoviću na 71. Martovskom festivalu 1Foto Privatna arhiva

Publika 71. Martovskog festivala imaće priliku da prva na svetu vidi dokumentarni film “Buntovnik sa razlogom: Nikola Stojanović (1942 – 2021)”, koji je o ovom istaknutom scenaristi, reditelju, kritičaru, publicisti i pedagogu snimio njegov sin Srđan.

Projekcija je zakazana za 27. mart od 17 časova, u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Nikola Stojanović tokom svoje karijere režirao je dugometražne i kratkometražne igrane, alternativne i dokumentarne filmove.

Nagrađivan je na domaćim i međunarodnim festivalima, uključujući i Martovski festival, čiji je umetnički direktor bio godinu dana.
Film snimljen po scenariju i u režiji Srđana Stojanovića, koji je producirao Sveta Strahinić (produkcijska kuća Film i ton, 2024 / 103′), predstavlja putovanje kroz život i filmove ovog našeg značajnog filmskog stvaraoca, koji je nedavno preminuo.

Nikola Stojanović bio je diplomirani arhitekta. Režirao je pet dugometražnih igranih filmova („Od zlata jabuka“, „Poslednji valcer u Sarajevu“), veći broj kratkometražnih („U kuhinji“, „Kraj milenijuma“), a takođe je osnovao i uređivao legendarni filmski časopis Sineast.

Doktorirao na temu „Režija: Akira Kurosava“. Sarađivao je sa najeminentnijim glumačkim imenima Titove Jugoslavije (Petar Božović, Predrag Ejdus, Mira Furlan, Radmila Živković i mnogi drugi) i osvojio Nagradu za životno delo Martovskog festivala.

Srđan Stojanović rođen je 1971. godine u Beogradu. Scenarista i reditelj. Sa četrnaest godina počinje da se bavi filmom.

Režirao je tri dugometražna igrana filma: „Progresivna paranoja“ (1999), „Triling“ (2005) i „Obrt“ (2012), kao i veći broj kratkometražnih filmova.

Martovski festival – 71. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd, biće održan od 26. do 30. marta 2024. godine u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent događaja.

Pored bogatog takmičarskog programa u nekoliko kategorija, publici će ponuditi i ekskluzivan revijalni program kroz Domaću, Regionalnu i Svetsku panorama.

Ulaznice za projekcije na 71. Martovskom festivalu su u prodaji na Blagajni Doma omladine Beograda, putem eFinity prodajne mreže i onlajn. Cena ulaznica su 350 i 500 dinara, dok studenti filmskih akademija, kao i do sada, uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari