Ženio se sedam puta, a brak s 13-godišnjom rođakom skoro ga koštao karijere 1Foto: EPA-EFE/PAUL BUCK

Ogroman muzički uticaj koji je Džeri Li Luis imao tkom svoje duge karijere često je bio začinjen burnim privatnim životom koji je uključivao sedam brakova i brojne dobro dokumentovane kontroverze i tragedije, uključujući smrt dveju žena i dva sina, piše Index.hr.

Postao je slavan 1957. godine, a njegov turbulentni privatni život pažnju javnosti je privukao samo godinu dana kasnije za vreme britanske turneje u maju 1958, kada je reporter Ray Berry saznao je za Luisovu treću suprugu, Majru Gejl Braun, koja se za 22-godišnjeg pevača udala kad je imala samo 13 godina. Osim toga, ona je bila Luisova prva rođaka.

Nakon što se to saznalo, Luis je morao da otkaže turneju nakon samo tri održana koncerta. Našao se na crnoj listi radio stanica, a njegove postupke osudili su i mnogi prijatelji i saradnici.

Ta ga je afera umalo stajala karijere, a podsećanja radi, u to vreme je i Elvis Prisli, najveća rok zvezda u istoriji, bio u vezi s 14-godišnjom Prisilom koja mu je kasnije postala supruga.

Zbog đavolje muzike nije postao propovednik

Pre nego se proslavio svirajući “đavolju muziku“, kako se u to vreme doživljavao rock’n’roll, Luis je umalo postao propovednik po uzoru na oca svoje prve supruge, koju je oženio kad je imao 16 godina.

Džeri Li je zbog rock’n’rolla izbačen sa Soutvestern Bajbl Instituta u Teksasu, a svojevremeno je poručio: “Kako to može biti đavolja muzika? Satana mi nije dao talent. Bog mi je dao talent i to sam uvek govorio ljudima.“

Luis je čvrsto verovao u svoj talent. Jednom se čak navodno pod uticajem alkohola odvezao do Elvisa Prislija i od njega zahtevao da izađe iz kuće i dokaže ko je pravi kralj rock’n’rolla: “Slušao sam druge ljude, svideli su mi se, ali nikad nisam mogao pronaći nikoga ko je bolji od mene“, tvrdio je Luis.
Uprkos tome što je odustao od karijere u propovedanju i posvetio se muzici, ostao je religiozan:

“Uvek sam bio zabrinut hoću li ići u raj ili pakao. Brinem se o tome pre nego što odem u krevet; to je vrlo ozbiljna situacija. Mislim, brineš se, kad udahneš poslednji dah, kamo ćeš otići?“

O toj je temi pokušao je da razgovara i sa Prislijem: “Rekao sam, Elvise, pitaću te jednu stvar pre nego što se rastanemo. Ako umreš, misliš li da ćeš otići u raj ili pakao? I on je postao stvarno crven u licu, a onda je prebledeo i rekao, Džeri Li, nikada to više nemoj ponoviti“, smejao se pevač prepričavajući razgovor.

Izgubio dva sina i dve supruge

Luis je imao sedam supruga s kojima je dobio šestoro dece, a dvojicu sinova izgubio je u tragičnim nesrećama. Najpre se trogodišnji Stiv Alen utopio na bazenu 1962. godine, a 11 godina nakon toga 19-godišnji Džeri Li poginuo je u saobraćajnoj nesreći.
Osim dvojice sinova Luis je izgubio i dve supruge, a neki tvrde da se to dogodilo pod sumnjivim okolnostima. To, međutim, nikada nije ni potvrđeno ni dokazano.

“Nikada nisam učinio ništa čega se stidim“, rekao je Luis: “Činio sam greške, ali na greškama se uči. Na velikim greškama.“

Luisova četvrta supruga, Džaren Elizabet Gan Pate, utopila se1982. u bazenu nekoliko sedmica pre okončanja brakorazvodne parnice, a godinu dana kasnije tragično je skončala i peta supruga, Shawn Stephens.

Uprkos nizu tragedija koje je preživio te operaciji kičme i moždanom udaru, Luis je ostao aktivan do samog kraja. Preminuo je u svom domu u Desoto Countyju u Mississippiju dok je uz njega bila njegova sedma supruga, Džudit Koglan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari