Čarls Simić u Beogradu 1Foto: Wikipedia

Jedan od najznačajnijih savremenih svetskih pesnika i esejista, Čarls Simić dolazi u Beograd, gde će krajem ove nedelje boraviti nekoliko dana i, kao gost svog srpskog izdavača Arhipelaga, imati nekoliko književnih događaja.

Glavni događaj jeste književno veče Čarlsa Simića koje će se održati u četvrtak 31. avgusta s početkom u 20 časova u sali Amerikana Doma omladine Beograda.

Čitaoci će imati priliku da prisustvuju retrospektivi poezije Čarlsa Simića od njegovih ranih do najnovijih pesama, kao i razgovoru o njegovim esejima, poetici i sećanjima na Beograd.

Prethodna dva gostovanja Simića, u oktobru 2006. i u maju 2011. godine, predstavljaju neke od najuzbudljivijih književnih programa u Beogradu u protekle dve decenije, poseća u saopštenju Arhipelag.

Tokom boravka u Beogradu Simić će imati više susreta sa srpskim piscima i posetiti Srpski PEN centar.

Čarls Simić je ovogodišnji dobitnik Zlatnog venca Struških večeri poezije, jedne od najvažnijih evropskih nagrada za poeziju.

Rođen u Beogradu 1938. godine, Čarls Simić, američki pesnik i esejista srpskog porekla, preveden je na sve veće svetske jezike.

Dobitnik je velikog broja nagrada, među kojima se nalaze i Nagrada Makarturove fondacije, Pulicerova nagrada, Nagrada „Edgar Alan Po“, Nagrada Američke akademije, Međunarodna Grifinova nagrada za poeziju, Nagrada „Valas Stivens“, Nagrada Poeta Laureatus Kongresne biblioteke u Vašingtonu, Nagrada Srpskog PEN centra za prevođenje srpske književnosti, Medalja „Robert Frost“ za životno delo u poeziji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari