Čarobna knjiga stripova 1

Ovogodišnji laureat nagrade za publikovanje inostranih strip izdanja, u okviru 17. izdanja Međunarodnog salona stripa, koji je održan od 26. do 29. septembra u beogradskom Studentskom kulturnom centru, novosadska Čarobna knjiga, više je nego opravdala to priznanje, sudeći po njenom štandu na 64. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Ovom prilikom posetioce najveće manifestacije u slavu knjige u regionu, podsećamo na najnovije, pred sam Sajam knjiga realizovane, naslove sa oznakom ČK.

Najpre su tu četvrti i peti tom sabranih dela o najpoznatijem Galu Asteriksasu, sa njegovim i avanturama njegovih prijatelja i neprijatelja, svrstanih u epizodama od desete do petnaeste. Od prve epizode serijala (1959), koji će vremenom postati globalni fenomen, jedan od najprevođenijih i najprodavanijih stripova svih vremena (111 jezika i više od 370 miliona primeraka), Asteriks Gal / Asterix le Gaulois, ovaj hrabri Gal bio je više od običnog strip-junaka. Tvorci, Rene Gošini i Alber Uderco tada svakako nisu mogli znati da će biti zlatnim slovima upisani u istoriji devete umetnosti.

Galski junak, koji je u međuvremenu pokorio i čitaoce na prostorima bivše Jugoslavije, a sada je došao u pobedničke ruke urednika ČK, konačno će, u 12 luksuznih tomova, doneti svih 36 epizoda (do kraja 2020, kako je najavio izdavač) čiji su autori Gošini i Uderco. Čemu će, u pojedinačnim albumima, kako se budu pojavljivale u Francuskoj, biti pridodate i nove epizode autorskog tandema Feri – Konrad, koji je od 2013. preuzeo rad na Asteriksu.

Još jedan serijal koji se lagano približava kraju je DŽeremaja Herman Ipena, čiji su deveti i deseti tom objavljeni ove jeseni. U ovom slučaju reč je o epizodama od 25. do 30. Avanture pravdoljubivog, brzopletog i naivnog DŽeremaje i njegovog sapu(a)tnika, ciničnog otpadnika koji gleda svoja posla, Kurdija Maloja, ČK objavljuje od 2103. Ovaj serijal originalno je, inače, objavljen u ukupno 34 epizode plus jedan Specijal – poslednja, 34. epizoda, pojavila se 2015. pod naslovom Jungle City.

E, sad, ono što je novo, a dolazi iz imaginarnog sveta Huga Prata, vizuelno dočaranog rukom Mila Manare, jeste Gaučo, strip nastao 1991. godine kao još jedan zajednički proizvod dvojice prijatelja.

Ili, kako kaže Vinčenco Molika u uvodnom tekstu za ovaj album – „Gaučo će u istoriji umetnosti ostati upamćen kao kao izuzetno vredno delo: zbog Pratovog poetskog pogleda na život, materijalizovanog kao u nekom plesu, Manarinim crtežom“. Gaučo dolazi kao dopuna za trotomni serijal Huga Prata Pustinjske škorpije koje je ČK realizovala tokom 2019.

Jedan od najcenjenijih strip-romana našeg doba – kako mu tepaju mnogi kritičari i ljubitelji devete umetnosti, dragoceno literarno svedočanstvo o životu u Iranu tokom prelomnog perioda s kraja 1970-ih i početka 1980-ih, Persepolis Marđan Satrapi, konačno se pojavio na srpskom, u prevodu s francuskog, Slavice Miletić.

„Mudar, smešan i potresan, Persepolis je dnevnik odrastanja Marđan Satrapi u Iranu za vreme Islamske revolucije. Na moćnim crno-belim stripskim slikama Satrapi pripoveda priču o vremenu koje je provela u Teheranu između šeste i četrnaeste godine – o godinama kad je prisustvovala padu šahovog režima, trijumfu Islamske revolucije i strahotnim posledicama rata sa Irakom. Kao inteligentna i otvorena kći jedinica posvećenih marksista i praunuka jednog od poslednjih iranskih šahova, Marđan svedoči o detinjstvu koje se na jedinstven način prepliće sa istorijom njene zemlje.

To je izuzetno lična, duboko politička i posve originalna priča koja nas podseća na to koliko ljudski život trpi u ratu i tokom političke represije. Ona nam pokazuje kako možemo da preživimo, uz smeh i suze, uprkos besmislu“.

I ovde stajemo, mada ČK nije. LJubitelji devete umetnosti na Sajmu će pronaći i nove Murove Nadzirače, Reku Mohok Maura Bozelija, Matea Žan-Pjer Žibra, Dedpul opet satire Marvelov univerzum Kalena Bana, Murov Supermen…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari