Ceremonija dodela Oskara odložena za 25. april 2021. godine 1Foto: Beta/AP/Chris Pizzello

Svečana 93. dodela prestižnih Oskara odložena je za 25. april 2021. godine zbog korona virusa, saopštila je u ponedeljak uveče američka Akademija filmskih umetnosti i nauka.

Ceremonija je bila prvobitno zakazana za 28. februar iduće godine, ali su zbog pandemije korona virusa zatvoreni bioskopi i poremećen je raspored izlazaka i prikazivanja filmova.

Akademija je zbog toga odlučila da produži period prikazivanja fimova koji bi mogli da se kandiduju za Oskara. Taj period koji je predviđen do 31. decembra 2020. produžen je do 28. februara 2021.

Prestižna institucija se nada da će reditelji i producenti na taj način imati više vremena da opušteno završe svoje filmske projekte bez straha da neće moći da udju u trku za Oskara.

Akademija je već ranije ublažile svoje propise, tako da će filmovi koji su izašli na internetu i zaobišli bioskopske sale zbog epidemije korona virusa, moći ove godine da se takmiče za Oskara.

Ta filmska institucija obično zahteva da ostvarenja budu prikazana u bioskopima Los Andjelesa najmanje sedam dana da bi mogla da udju u izbor za Oskare. Međutim, biokopske sale u Kaliforniji su zatvorene od polovine marta i za sada tamošnje vlasti ne pominju datum njihovog ponovnog otvaranja.

Dodela Oskara je odložena i zbog zabrinutosti da ceremonija bude virtuelna i na taj način manje glamurozna.

Ceremonija Oskara je u prošlosti otkazana u nekoliko slučajeva – 1938. godine zbog poplava u Los Anđelesu, 1968. posle ubistva Martina Lutera Kinga i 1981. posle pokušaja atentata na tadašnjeg američkog predsednika Ronalda Regana.

Pored odlaganja dodele, biće odloženo i otvaranje muzeja filma. Muzej koji je trebalo da bude otvoren 14. decembra, biće na kraju otvoren 30. aprila 2021. godine, navela je američka akademija.