Četiri decenije Festivala alternative: Jubilarno izdanje u znaku ženskog i feminstičkog filma 1Foto: Promo

estival alternative, najstarije manifestacija u regionu posvećene avangardnom i eksperimentalnom filmu biće održan od 7. do 11. decembra u Domu kulture “Studentski grad” na Novom Beogradu, najavljeno je iz ove institucije.

Festival ove godine obeležava 40 godina postojanja od prvog izdanja pa će na otvaranju večeras od 19 sati biti otvore izložba “Skladište alternative 1982-2022”, nakon čega će biti prikazan prvi međunarodni takmičarski program.

Fokus festivala ovogodišnjeg festivala je na ženskom i feminističkom alternativnom filmu, sa kvalitetnim pratećim programom i okruglim stolom koji će okupiti relevantne sagovornice na ovu temu.

Tročlani međunarodni žiri koji čine Borjana Gaković (Nemačka), Vladislav Knežević (Hrvatska) i Tomazo Aramini (Italija) odabraće najbolje od 29 filmova iz celog sveta i sastaviti  listu značajnih ostvarenja festivala, koja će biti prikazana na zatvaranju, u subotu 10. decembra od 20 časova.

Žiri će dodeliti i nagradu „Sonja Savić“ autorki čiji film se subverzivno i radikalno odnosi prema stvarnosti.
Nagradu su ustanovili Alternative film/video i Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ iz Čačka, a nagrađena umetnica imaće priliku da provede mesec dana na rezidenciji u Beogradu i Čačku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari