Foto: Fotodokumentacija Arhipelaga

Ove godine navršava se dvadeset pet godina od prvog objavljivanja ove knjige. Objavljena posthumno, „Lauta i ožiljci“ koje je priredila Mirjana Miočinović, donose sedam pripovedaka iz zaostavštine Danila Kiša. Pripovetke „Apatrid“, „Jurij Golec“, „Lauta i ožiljci“, „Maratonac i sudija“, „Pesnik“ i „Dug“ napisane između 1980. i 1986. godine, neke u vreme kada Kiš piše „Enciklopediju mrtvih“, a neke kao autorski i pripovedački odjek na ovu knjigu i teme pokrenute u njoj. Pomenutim pričama pridružena je i dvodelna proza „A i B“ za koju se pretpostavlja da je nastala 1986. godine.

Danilo Kiš u svojim poslednjim pričama pripoveda o Edenu Fon Horvatu i srednjoevropskoj sudbini, o apatridima i grobovima, o Juriju Golecu i Nikolaju Aleksinskom, o emigrantima i pesnicima, o ljubavi i smrti, o Beogradu, o Andriću, o dugovima i o svetu koji uvek ima dve nepovezive strane.

Arhipelag i Narodna biblioteka Srbije organizuju razgovor „Danilo Kiš ili Lauta i ožiljci“, večeras na dan piščevog rođenja, u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije s početkom u 19 časova. U razgovoru učestvuju književni kritičari Marija Nenezić, Vladan Bajčeta i Gojko Božović.

Povezani tekstovi