Četvrte festivalske večeri u Zaječaru izvedena predstava niškog pozorišta „San o zavičaju“ 1Foto: M. S. / Danas

U okviru festivala „Joakim Vujić“ četvrte festivalske večeri, zaječarskoj publici predstavilo se Narodno pozorište iz Niša sa predstavom ,,San o zavičaju“ (neviđeno folk snoviđenje) koju je po tekstu Ivana Velisavljevića režirao Milan Nešković.

Glumci niškog ansambla su na jedan raspevan način, kroz hitove Šabana Šaulića, preneli poruku o svim onim pitanjima koja muče običnog čoveka ostavljajući gorak ukus u ustima.

Mladi glumac Marko Radojević koji tumači lik Konstantina, na okruglom stolu kritike otkriva da nije lako igrati junaka čije je juče bolje nego sutra.

,,Nije lako igrati nekog ko se vraća nakon sedam godina, nekog koji je mislio da je bolji od svoje okoline, da je bolji od svih, koji je otišao za boljim sutra, a ustvari ga je dočekalo bolje juče. Krug života se zapravo nikada ne zatvara, već se uvek iznova otvara neki napredniji i veći. Tako je i povratak glavnog junaka zapravo pokrenuo stvari koje su sakrivene, a koje će opet biti iste kao i pre sedam godina kada je glavni junak otišao. Skoro da niko u komadu nema neku budućnost osim tog deteta koje treba da se rodi i koje će možda pokrenuti neki novi krug i koje nam daje nadu za budućnost“.

Priča je kamerno postavljena i time napravljena interakcija sa publikom koja je večeras uživala u igri i pesmi svih glumaca. Na stolu kritike govorila je i glumica Maja Vukojević Cvetković, koja je tumačila lik Katarine.

,,Svi likovi imaju neki vidljivi hendikep, sem mog. Igrajući ovu ulogu preživljavala sam neku žensku priču koja je bila izuzetno dirljiva i za mene kao glumicu, ali i za publiku. Što se kamernog izvođenja ove predstave tiče, igrajući je na ovaj način nekako smo bili bliži publici i uspeli smo da ih uvučemo u taj kafanski duh. Tako je i publika zajedno sa nama postala deo tog svojevrsnog kabarea koji se odigravao na sceni. I naši monolozi i deo koji govorimo na mikrofonu su naše životne priče, naša intima. Svi oni muzički delovi su takođe intima koju glumci na jedan raspevan način dele sa publikom. Bila je ideja da čak i publika u nekom trenutku dobije svoj sto, ali to nije bilo izvodljivo na sceni“.

Glumac Aleksandar Mihailović u komadu je igrao ulogu deda Triše.

,,Bilo je zahtevno od glumaca da igraju, pevaju, sviraju, improvizuju. Ali većina iz glumačkog ansambla je muzički potkovana i beskrajno talentovana, tako da smo napravili jednu veselu atmosferu u kojoj uživamo dok radimo i trudimo se da te pozitivne vibracije prenesemo na publiku“.

Pored pomenutih glumaca, u predstavi ,,San o zavičaju“ (neviđeno folk snoviđenje) igraju i Sanja Krstović, Bratislava Milić, Miloš Cvetković, Danilo Petrović, Aleksandar Stevanović, Andrija Mitić, Stefan Mladenović i Aleksandar Marinković.

Danas, 12. juna, biće izvedena predstava „Čudo u Šarganu“ Kruševakog pozorišta. Početak predstave je u 20 sati.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari