Charles Lloyd Kindred Spirits: živa ikona džeza 1Charles Lloyd. Foto: D. Darr

Žestina njegovih improvizacija i zanimanje za spajanja džeza sa nezapadnim muzičkim stilovima etablirali su ga kao jednu od ključnih figura u širenju i unapređenju ove umetnosti.

Saksofonista i flautista Čarls Lojd je živa ikona džeza, jedan od najvećih lidera i improvizatora svih vremena, nepresušni mislilac i inovator.

Žestina njegovih improvizacija i zanimanje za spajanja džeza sa nezapadnim muzičkim stilovima etablirali su ga kao jednu od ključnih figura u širenju i unapređenju ove umetnosti. Bio je među prvim džezerima sa milionskim tiražom ploča, kao i među retkim džez umetnicima koji su zasvirali pred rok auditorijumom u legendarnom Fillmore Eastu.

Posle dva nezaboravna koncerta na festivalu, 2011. i 2014. godine, zakoračivši u devetu deceniju života sa nesmanjenom izvođačkom energijom, vraća se u Beograd sa novom postavom, u kojoj zapaženu ulogu ima gitarista Marvin Sjuel. Na jesenjoj turneji promovišu novi album Kindred Spirits, istražujući spojeve modernog džeza sa bluzom i spiritualima, što na neki način predstavlja i vraćanje sopstvenim korenima. Naime, Lojd je na samom početku karijere radio sa najvećim bluzerima tog vremena, Bi Bi Kingom, Haulinom Vulfom i Bobijem Blu Blendom, između ostalih.

27.10.2019. – KOMBANK DVORANA – 19h

https://www.youtube.com/watch?v=Uc5v7KEPPI0

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari