Ciklus domaćih filmova iz pedesetih u Muzeju Kinoteke: Od „Čudotvornog mača“ do „Pukotina raja“ 1Foto promo Jugoslovenska kinoteka

 

U Muzeju Kinoteke (Kosovska 11), u utorak, 23. maja, počinje ciklus domaćih filmskih ostvarenja snimljenih pedesetih godina, a program otvara razgovor s rediteljem, scenaristom i filmskim kritičarem Sašom Radojevićem, autorom knjige “Srpski film: pedesete”, koji je zakazan u 18 časova.

Knjigu je nedavno objavio Filmski centar Srbije, a posle razgovora sa autorom koji vode Jovan Marković i Radiša Cvetković, u 20 časova biće prikazan prvi film iz programa, „Čudotvorni mač“ u režiji Vojislava Nanovića.

Naredna četiri dana biće prikazivana po dva filma iz ove, po mišljenju mnogih, nepravedno zaboravljene dekade domaćeg filma.

Saša Radojević je za posetioce Jugoslovenske kinoteke kreirao program koji treba da pruži adekvatnu predstavu o ovom periodu naše kinematografije, a razgovor koji prethodi programu predstavlja uvod u kome će biti reči o kontekstu, filmskom razdoblju pedesetih generalno, ali i svakom pojedinačnom filmu sa repertoara.

Pored „Čudotvornog mača“, do 27. maja (u terminima od 17.30 i 20), naši filmofili imaće priliku da u Muzeju Kinoteke vide još jedno ostvarenja Vojislava Nanovića, „Tri koraka u prazno“, a među odabranim naslovima su i „Rafal u nebo“ u režiji Vojislava Bjenjaša, „Ešalon doktora M“ i „Poslednji kolosek“ Živorada Žike Mitrovića, „Svi na more“ Save Popovića, „Subotom uveče“ Vladimir Pogačića.

Crno-belim filmom „Pukotina raja“, koji je Pogačić snimio 1959. godine, završiće se program posvećen zaboravljenoj filmskoj dekadi pedesetih godina.

Drama „Pukotna raja“ u vreme premijernog prikazivanja nije dobila naklonost ni kritike ni publike, ali je u kasnijim godinama postala zanimljiva kritičarima kao jedno od prvih ostvarenja koja su počela prikazivati konzumerističko naličje našeg sistema.

Pogačićeva „Pukotina raja“ otvorila je priču o otuđenju stanovnika tadašnje Jugoslavije od proklamiranih društvenih vrednosti, i donela uticaj tada popularne Sartrove egzistencijalističke filozofije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari