Retrospektiva filmova Dušana Makavejeva u Jugoslovenskoj kinoteci od 25. do 29. januara 1Foto Stanislav Milojković

U Jugoslovenskoj kinoteci, sutra, na petu godišnjicu smrti velikog srpskog, jugoslovenskog i evropskog reditelja Dušana Makavejeva (1932-2019) počinje retrospektiva njegovih filmova.

Do 29. januara biće prikazano pet kratkih i devet dugometražnih filmova cenjenog, ali u nekadašnjoj Jugoslaviji i osporavanog autora, čiji opus odlikuju raskošna stvaralačka imaginacija i slobodni duh, objavila je ta kinoteka, prenosi Beta.

Prve večeri na programu su antologijski „Osmeh ’61“ (1962) i drugi kratki filmovi, kao i dugometražni debi „Čovek nije tica“ (1965) – ljubavna priča u ambijentu borskog rudnika, uz scene vašarske hipnoze, kao metafore tadašnjih ideoloških parola.

Retrospektiva će biti nastavljena hronološki – od „Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT“ (1967), preko „WR – Misterije orga(ni)zma“ (1971) i američke produkcije „Manifesto“ (1988), do jugoslovensko-nemačke koprodukcije „Gorila se kupa u podne“ (1993).

U vreme „crnog talasa“ delo Makavejeva je kritikovano kao subverzivno, podsetila je kinoteka na svom sajtu.

Njegovi filmovi su se, kako je navedeno, na angažovan i duhovit način bavili iskustvima posleratne obnove i izgradnje, smelo su tretirali političke i seksualne tabue, izazivajući cenzore.

Stručna kritika je isticala njegov avangardizam i maštovite kolažne spojeve u kojima se prepliću dokumenti i odlomci filmova drugih autora.

Kada mu je onemogućen rad u zemlji, Makavejev je snimao u Evropi, predavao film na Harvardu, sticao prijatelje i poštovaoce širom sveta.

Uz više nagrada u zemlji i inostranstvu, Makavejev je 2012.  dobio i Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari