"Čivija" izašla iz boce 1FOTO: Karikatura Vase Krčmara

Početak 50. „Čivijade“ obeležili su najmlađi poklonici čivijaškog duha u četiri šabačke osnovne škole. Već po deseti put humoristi i glumci predvođeni Radom Đergovićem bili su gosti šabačkih osnovaca i na najbolji način preneli ono što krasi čivijaše.

U galeriji „Vladisav Lalicki“ otvorena je izložba karikatura pristiglih na nagradni konkurs ovogodišnje „Čivijade“. Prvu nagradu osvojio je Vaso Krčmar iz Novog Sada, a izloženo je oko 70 aktuelnih karikatura. U Narodnom pozorištu održano je i veče humora i satire gde su gostovali nagrađeni autori. Prvu nagradu za aforizam dobio je Mile Đorđioski iz Delčeva, Makedonija, a za satiričnu priču prvonagrađen je Mića Tumarić iz Novog Sada. Jedan od burno pozdravljenih aforizama bio je Rada Đergovića: „Već pola sata predsednik se nije pojavio na televiziji. Bože, da li mu je dobro?“.

Na ovogodišnji konkurs stiglo je, kako kažu, „dve pune kese materijala“, a podeljeno je ukupno 15 nagrada. Uveče je na Gradskom trgu održan karneval kućnih ljubimaca kao i „Šampitijada“. U petak u podne održan je karneval predškolaca, dok je u 17 časova održan karneval šabačkih učenika. Ukupno je učestvovalo biše od 800 dece.

Danas se „Čivijada“ završava, a u podne počinju tradicionalne utakmice između glumaca i konobara, odnosno novinara i političara. U poslednje vreme znatno više uspeha imaju novinari, što je retkost u Srbiji, a zabeleženi su i nešto grublji startovi političara. U 17 časova u centru Šapca je tradicionalno čivijaško kolo, posle njih je karneval trudnica i beba, a kao kruna – međunarodni čivijaški karneval sa oko tridesetak trupa iz Srbije, kao i iz Italije, Slovenije, Hrvatske…

Inauguracija Predraga Koraksića Koraksa

Ovom prilikom inauguraciju ima i novi predsednik Čivijaške republike Predrag Koraksić Koraks, koji tu funkciju preuzima od Branislava Lečića. Tokom „Čivijade“ u pešačkoj zoni je bazar starih zanata, a kao svojevrsna čivija zvaničnoj „Čivijadi“ u „Abraševiću“ se održava „Čivijaluk“, kneževina šabačkih humorista i satiričara.

Projekat„Razvoj Šapca po meri građana”se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Grada Šapca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji  je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari