Crkvi oduzeta vlasnička prava, KiM se ne pominje 1Visoki Dečani Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Posle zvaničnog stava Svetog arhijerejskog sabora SPC da je neprihvatljiv Nacrt zakona o kulturnoj baštini jer ograničava njegovo važenje samo na deo teritorije Srbije, isključujući teritoriju Kosova i Metohije iz sfere njegovog dejstva, premda se tamo nalaze najveće srpske svetinje i najvažniji srpski kulturni spomenici, juče se na tu temu oglasio i patrijarh srpski Porfrije (Perić).

On je u dopisu ministru kulture i informisanja Maji Gojković ukazao da SPC kao “najveći pojedinačni vlasnik duhovnog, pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa u Srbiji, nažalost nije bila uključena u proces izrade veoma važnog Zakona o kulturnom nasleđu, koji zadire i u njeno unutrašnje funkcionisanje”.

Ukazujući na manjkavost određenih članova Nacrta ovog zakona, posebno izostavljanja KiM iz ove zakonske regulative i oduzivanje vlasničkih prava Crkvi i njeno svođenje na status korisnika kultune baštine, poglavar SPC predložio je da se usvajanje ovog dokumenta odloži do daljeg,

Maja Gojković juče je brzinom od nekolio sati prihvatila patrijarhove sugestije.

Ona je obavestila poglavara SPCa da se “tekst na koji su dostavljene primedbe i sugestije ne nalazi u fazi Predloga zakona, niti je pred usvajanjem pred Vladom Srbije i Narodne skupštine”, već se posle “četiri panel diskusije u okviru javne rasprave, koja je trajala od 6. do 28. maja, razmatraju predlozi šire javnosti u cilju poboljšanja teksta budućeg Predloga zakona”.

Crkvi oduzeta vlasnička prava, KiM se ne pominje 2
Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

U saopštenju Ministarstva kulture ističe se da je Maja Gojković u obraćanju patrijarhu navela da su “zajednički cilj očuvanje kulturnog nasleđa, a posebna pažnja i zajednički trud i zalaganje usmereni na zaštitu kulturnog nasleđa koje se nalazi na teritoriji naše Autonomne pokrajine KiM, koje je svakodnevno izloženo napadima i uništavanju”.

Skup u SANU

U SANU danas počinje dvodnevni naučni skup „Zaštita, očuvanje i afirmacija srpskog kulturnog nasleđa na KiMi” posvećen utvrđivanju i analiziranju sadašnjeg stanja srpskog materjalnog i nematerijalog kulturnog nasleđa u ovom delu Srbije. Na njemu će, kako je juče na konferenciji za novinare najavio dopisni član SANU Dragan Vojvodia, biti reči o “sagledavanju dugoročnih pretnji opstanku tog nasleđa, oblicima njegovog ugrožavanja, osporavanja i krivotvorenja njegovog nacionalnog identiteta, utvrđivanju neophodnih naučnih i stručnih uslova za njegovo proučavanje, dokumentovanje, prezentaciju, afirmaciju i očuvanje”. Ova problematika biće sagledana i iz ugla prava i politike na KiM. Najavljeno je učešće 37 stručnjaka iz različitih oblasti, a na otvaranju bi trebalo da govore: predsednik SANU Vladimir S. Kostić, Maja Gojković, predsednik Komisije Srbije za saradnju sa Uneskom Goran Milašinović i Dragan Vojvodić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari