Ovaj projekat, kao i svaki u pozorištu koje se ozbiljno bavi svojom misijom nema nameru da menja svet, nego da utiče na svest ljudi. Odgovornost kojoj robujem već pola veka drži me u strepnji da li ću ispuniti očekivanja publike, ali i svoja očekivanja – izjavio je na konferenciji za novinare u Zvezdara teatru glumac Vojislav Brajović najavljujući time i svoj prvi rediteljski pokušaj.

Nakon holivudskih blokbastera (kao što je „Nema zemlje za starce“) koje su obeležili neki od najmarkantnijih glumačkih imena današnjice, jedno delo Kormaka Makartija prvi put se igra u ovom beogradskom teatru. Premijerno izvođenje predstave „Voz“ (Sunset Limited u originalu, što je naziv voza) zakazano je za 24. oktobar u Zvezdara teatru. Adaptaciju i režiju potpisuje Vojislav Brajović, a na sceni će se naći on i Sergej Trifunović.

Brajović ističe da je ideju za baš ovaj komad dobio gledajući filmsku adaptaciju koju je režirao Tomi Li Džons, a u kojem je igrao sa Semjuelom L. Džeksonom.

Podloga priče je susret dvojice ljudi potpuno suprotstavljenih principa. Njihovi nastupi u početku su jasno definisani kao i njihova imena – Crni i Beli, ali kako na sceni, tako i van nje, ništa nije baš tako jasno ograničeno.

Profesor nevernik bacio se pod voz, a spasao ga je bivši robijaš, vernik. Oni vode raspravu o smislu i besmislu… i razočaranju kako običnih smrtnika, tako i božjih izaslanika.

Prevod su uradili Milica Mihajlović i Branislav Mihajlović, a adaptaciju scene i kostima Jelisaveta Tatić Čuturilo.

A. V. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari