Čuvari sećanja i svedoci istorije 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

Digitalna istorija predstavlja projekat koji za cilj ima spajanje umetnosti sa modernim tehnologijama kao i promociju kulturnih sadržaja na inovativni način, ukazano je danas na konferenciji za medije u Kombank dvorani.

U pitanju je proizvod zajedničke kulturne misije Kombank dvorane, Jugoslovenske kinoteka, Filmskih novosti i Narodnog muzeja, a koji se ostvaruje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

On podrazumeva predstavljanje digitalizovane baze umetničkih dela Narodnog muzeja, kao i fragmenata filmskih arhiva Jugoslovenske kinoteke i Filmskih novosti u Kombank dvorani.

Naime, pre filmskih projekcija, na bioskopskom platnu, biće predstavljeno jedno digitalno restaurirano ili digitalizovano umetničko delo praćeno pričom naratora ili u izvornom tonskom zapisu, kako bi se edukovala publika o istoriji i srpskom kulturnom nasleđu, kao i o savremenom stvaralaštvu.

– U pitanju je lep i čudan spoj, najmodernije digitalizacije i nečega što predstavlja sećanje, vrednost, a što čini sve ono što radimo još interesantnijim – rekao je Vladimir Tomčić, direktor Filmskih novosti, i dodao da su učesnici na ovom projektu „čuvari sećanja i svedoci istorije“.

On je siguran da će projekcije starijim generacijama izazvati nostalgiju, dok će mladima biti interesantno da vide koliko neverovatnih događaja i ljudi prošlo ovim prostorima u poslednjih pedeset, šezdeset godina.

Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke, pozdravio je svaki vid afirmacije i digitalne restauracije kulturnog, u ovom slučaju filmskog, nasleđa.

– Iskreno se nadam da će mlađi posetioci na ovaj način postati zainteresovani za filmove koji nisu nastali ove ili prošle godine i da će potražiti inspiraciju u istoriji filma i pokretnih slika ovih prostora – rekao je Pantelić.

On je primetio da su te slike naše istorije neophodne svakome ko želi da sklopi slagalicu pod nazivom život u Srbiji.

– Današnji dan, 13. jun je dan kada je pre 62 godine Dom sindikata bio otvoren – kazao je Igor Stanković, direktor Kombank dvorane, i objasnio da ovaj projekat predstavlja „spajanje tog kulturnog nasleđa koji Kombank dvorana, nekadašnji Dom sindikata, nosi, i institucija koje se bave arhiviranjem i čuvanjem najvrednijih kulturnih dela“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari