Stig Lašon, autor bestseler trilogije „Milenijum“ koji je iznenada preminuo 2004. u 50. godini života, na laptopu svog kompjutera ostavio je nedovršen rukopis četvrtog romana. Za to je samo znalo dvoje ljudi – Eva Garbijelson, njegov dugogodišnji partner (koja i dalje ne želi ni da razgovara o tome) i Lašonov prijatelj Jon-Henri Holmborg (sa kojim se upoznao na jednoj SF konvenciji 70-ih), koji je dobio i-mejl o knjizi od samog Lašona mesec dana pre nego što je pisac umro.

Holborg je otkrio da je Lašon napisao 320 stranica svoje četvrte knjige u kojoj su poznati junaci trilogije u Kanadi, kao i da je nameravao da je ubrzo dovrši. Ni on ne zna mnogo toga o samom zapletu, ali tvrdi da je Lašon želeo da i u njoj sledi temu kao i u ranijim i da bude o ženama. Najverovatnije su iza Lašona ostale detaljne beleške, smatra Holmborg, tako da bi svakako Gabrijelsonova mogla da dovrši započet rad. Ipak, to bi trebalo što pre uraditi kako ne bi cela priča postala „istorijski kuriozitet“.

„Rizik postoji da sve to preraste u onakvu idiotsku stvar kao ‘Misterija Evina Druda’. Dajte da prođe deset godina od poslednjeg holivudskog filma o trilogiji i sve će to biti besmisleno“, podseća Holmborg na nedovršeno delo Čarlsa Dikensa koje su, kasnije, mnogi pisci pokušavali da kompletiraju.

Svakako da bi kompletiranje četvrte knjige bio i pravi zlatni rudnik za izdavača Norstedts, pošto je do sada 30 miliona primeraka prve tri knjige prodato u svetu, a sada se oko 50.000 kopija dnevno proda u SAD. Film na švedskom „Muškarci koji mrze žene“, po prvoj knjizi (kod nas u izdanju „Čarobne knjige“) postao je hit, a sada i Holivud sprema rimejk.

Ipak, Gabrijelsonova je u sporu sa Erlandom i Jaokimom Lašonom, ocem i bratom preminulog autora i kaže da niti želi da vidi još nešto iz „Milenijum“ serijala, niti ima rukopis četvrtog dela. Joakim je izjavio da rukopis nije kod njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari